Alăptare

Recomandări OMS – probleme ale sânilor (plini, angorjați, cu supraproducție)

19/11/2015
Fantana lui Neptun, Bologna - lactatie
Autor: Organizația Mondială a Sănătății

”SÂNII PLINI

Simptome

Sânii plini se observă la 3-5 zile de la naștere atunci când laptele ”coboară”. Mama se simte incomod, își simte sânii grei, tari și fierbinți. Uneori se simt și gâlme. Laptele curge bine și uneori i se scurge din sâni.

Cauze

Este o senzație normală.

Management

Este necesar ca bebelușul să fie atașat corect și să fie alăptat des pentru a scoate laptele. Senzația de ”sân plin” scade după o masă, iar după câteva zile se instalează senzația de confort la sâni pe măsură ce producția de lapte se ajustează potrivit nevoilor bebelușului.


ANGORJAREA SÂNILOR

Simptome

Sânii sunt umflați și edematoși, pielea are aspect lucios și roșiatic. De obicei ambii sâni sunt afectați în întregime și sunt dureroși.

Mama poate face febră, ce dispare de obicei subit în 24 de ore. Mameloanele pot deveni întinse și plate, făcând mai dificilă atașarea corectă a bebelușului pentru a suge și a scoate laptele, care nu curge bine.

Cauze

Laptele nu a fost scos eficient din sâni, mai ales în primele zile după naștere când ”coboară” și umple sânii. În același timp crește circulația sangvină, cauzând congestionări.

Cele mai întâlnite cauze pentru care laptele nu este scos adecvat o reprezintă întârzierea în inițierea alăptării, alăptările prea rare, atașarea incorectă și suptul ineficient.

Management

Mama trebuie să scoată laptele din sâni.

Dacă bebelușul se poate atașa corect și poate suge, atunci ar trebui să îl alăpteze oricât de des dorește acesta.

Dacă bebelușul nu se poate atașa corect sugă eficient, mama ar trebui să exprime laptele cu mâna sau cu o pompă de câteva ori până îți simte sânii mai moi, astfel încât cel mic să se poată atașa mai bine, după care poate fi alăptat frecvent.

Mama poate aplica o serie de comprese calde pe sâni sau poate face un duș cald înainte de alăptare, care ajută la curgerea laptelui. Aceasta poate folosi comprese reci după mese sau după exprimare, ceea ce ajută împotriva formării edemelor.

Angorjarea se întâlnește mai rar în cadrul spitalelor baby-friendly ce practica cei Zece Pași și care ajută ca mama să înceapă alăptarea curând după naștere.


 

SUPRAPRODUCȚIA DE LAPTE MATERN

Simptome

  • bebelușul plânge ca și când ar avea colici și dorește să se hrănească des
  • copilul poate avea scaune dese, moi, care pot fi verzui
  • cel mic ar putea crește bine sau ar putea avea o creștere în greutate mai mică, sugerând o producție de lapte scăzută
  • mama ar putea avea un reflex de ejecție puternic, astfel încât laptele să curgă repede; acest lucru ar putea face ca bebelușul să se înece și să se retragă de la sân în timpul unei mese

Cauze

  • bebelușul poate fi atașat incorect, suge mult însă nu scoate eficient laptele; suptul constant poate stimula sânul să producă mai mult lapte
  • este posibil ca mama să își ia copilul de la primul sân prea repede și să îl mute la celălalt sân, înainte ca acesta să fi terminat; bebelușul ar putea primi mai ales lapte ”de început” sărac în grăsimi și suge mai mult, pentru a primi mai multe grăsimi, astfel stimulează sânul să producă mai mult lapte
  • cantități mari de lapte ”de început” îl încarcă pe cel mic cu lactoză, cauzându-i scaune moi și un comportament ca și când ar avea colici

Management

  • mama ar trebui să fie ajutată să îmbunătăţească ataşarea bebeluşului
  • mama ar trebui să îi ofere copilului un singur sân la fiecare masă, până când cel mic termină singur; astfel va primi mai mult lapte „de final”, mai bogat în grăsimi; ar trebui să îi ofere celălalt sân la următoarea masă
  • dacă reflexul de ejecție puternic continuă, mama se poate așeza pe spate pentru a alăpta, sau să își țină sânul cu degetele aproape de areolă în timpul meselor.”

Sursa: www.who.int (cap. 7)
Sursa foto: slowitaly.yourguidetoitaly.com

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.