Alăptare

Recomandări OMS – probleme ale sânilor (ragade, candida, mameloane ombilicate)

17/01/2016
Tipuri de mamelon
Autor: Organizația Mondială a Sănătății

”MAMELOANE CRĂPATE SAU FISURATE

Simptome

Pe mamă o dor foarte tare mameloanele atunci când bebelușul suge. Deasupra vârfului sau în jurul bazei mamelonului ar putea fi vizibilă o fisură. Mamelonul poate avea aspectul turtit dintr-o parte în alta la finalul unei mese, cu o linie de presiune deasupra vârfului.

Cauze

Principala cauză a mameloane crăpate sau fisurate o reprezintă atașarea incorectă. Acest lucru se poate întâmpla deoarece bebelușul trage mamelonul înainte și înapoi în timp ce suge, frecând pielea de guriță; sau poate apărea datorită presiunii puternice aplicate asupra mamelonului, din cauza unui supt incorect.

Management

Mama ar trebui ajutată să îmbunătățească poziția de alăptare și atașarea. Deseori, de îndată ce bebelușul este atașat corect, durerea este mai mică. Bebelușul poate continua să fie alăptat normal.

Nu este nevoie de repaos al sânului – mamelonul se vindecă repede atunci când nu mai este vătămat.


CANDIDOZA (la mamă și copil)

Simptome

La mama:

  • Ragade mamare cu o durere continuă între alăptări, durere ca ace ascuțite ce se resimt adânc în interiorul sânului, care nu dispare după îmbunătățirea atașării.
  • Pe areolă ar putea apărea o erupție roșiatică sau cu cojițe, cu mâncărime și depigmentare.

La copil:

  • Pete albe în interiorul obrajilor și pe limbă, ce seamănă cu perle de lapte, însă nu pot fi îndepărtate cu ușurință.
  • Unii bebeluși se hrănesc normal, unii se hrănesc pentru o perioadă scurtă de timp după care se îndepărtează, alții refuză de tot să se hrănească, alții prezintă dificultăți când încearcă să se atașeze să sugă, sugerând că au gurița inflamată.
  • În zona scutecului poate apare o iritație (”dermatita de scutec”).

Cauze

Aceasta este o infecție cu o ciupercă – Candida albicans, ce apare de obicei după utilizarea antibioticelor la bebeluș sau la mamă, pentru tratarea unei mastite sau a unei infecții.

Management

Tratamentul se face cu violet de gențiană sau nistadină. Dacă o mamă prezintă simptomele, atât mama cât și bebelușul ar trebui tratați. Dacă doar bebelușul prezintă simptome, nu este necesară și tratarea mamei.

Violet de gențiană – Se aplică soluție de 0,25% în gura bebelușului pentru 5 zile, sau încă 3 zile după vindecarea leziunilor. Mamei i se aplică soluție de 0,5% pe mamelon, timp de 5 zile.

Nistadină – Suspensia de 100.000 IU/ml – se aplică 1 ml cu pipeta în gura copilului de 4 ori pe zi, după alăptare, timp de 7 zile, sau în perioada cât mama urmează tratamentul. Crema de 100.000 IU/ml – se aplică pe mamelon de 4 ori pe zi după alăptare. Aplicarea se continuă încă 7 zile după vindecarea leziunilor.


MAMELOANE OMBILICATE, PLATE, MARI, LUNGI

Simptome

Mameloanele pot avea o diversitate de forme ce nu afectează abilitatea mamei de a alăpta, în general. Totuși, unele mameloane par a fi plate, mari sau lungi, iar bebelușului îi este greu să se atașeze la ele.

Majoritatea mameloanelor plate sunt protractile – dacă mama le trage în afară cu degetele, acestea se întind, în același mod în care o fac în gura bebelușului. Un copil nu ar trebui să aibă probleme să sugă dintr-un sân cu mamelon protractile.

Uneori, un mamelon ombilicat nu este protractil și nu se întinde atunci când este tras; în schimb, vârful intră în interior. Aceasta face ca bebelușului să îi fie mai greu să se atașeze. Deseori, protractilitatea se îmbunătățește pe parcursul sarcinii sau în prima săptămână după naștere.

Un mamelon mare sau lung poate împiedica bebelușul să apuce suficient țesut mamar în guriță. Uneori, baza mamelonului este vizibilă chiar dacă cel mic are gura larg deschisă.

Cauze

Diversele forme ale mamelonului reprezintă trăsături fizice naturale ale sânului. Un mamelon ombilicat este ținut de țesuturi conective strânse, ce se pot slăbi după ce o perioadă în care copilul suge la sân.

Management

Aceleași principii se aplică în cazul mameloanelor plate, ombilicate, mari sau lungi.

Tratamentul prenatal nu este de ajutor. Dacă o femeie gravidă este îngrijorată de forma mameloanelor, trebuie să i se explice că de cele mai multe ori bebelușii pot suge de la sâni cu forme diferite, iar cel mai mare ajutor ar fi asistența calificată după naștere.

Cât mai curând posibil după naștere, mama ar trebui ajutată să își poziționeze copilul la sân și să încerce să îl atașeze corect. Uneori poate fi de ajutor ca mama să schimbe poziția, cum ar fi să se aplece deasupra bebelușului, astfel încât sânul și mamelonul să cadă spre gura celui mic.

Mama ar trebui să îi ofere bebelușului cât mai mult contact piele-pe-piele în dreptul sânilor, să îl lase pe cel mic să își găsească drumul și să se atașeze singur, lucru pe care majoritatea o pot face.

Dacă un bebeluș nu se poate atașa în primele două săptămâni, mama poate exprima laptele și îl poate oferi cu ajutorul cănii.

Mama ar trebui să încerce în continuare să își așeze bebelușul la sân în diverse poziții, permițându-i celui mic să încerce să sugă. Aceasta poate exprima lapte în gura copilului, să îi atingă buza pentru a stimula reflexul de căutare și să îl încurajeze să deschidă gura cât mai mult.

Pe măsură ce bebelușul crește, gura devine mai mare, iar copilul se poate atașa mai ușor.

Ar trebui evitate biberoanele și suzetele, care nu încurajează copilul să deschidă mult gura.

Pentru mameloane plate sau ombilicate, o mamă poate folosi o seringă de 20 ml, cu capătul tăiat, de unde poate întinde mamelonul chiar înainte de o masă.”

Seringa mamelon ombilicat


Sursa: www.who.int (cap. 7)
Sursa foto: www.medela.com

Vrei să fii la curent cu ultimele articole postate? Ne poți urmări pagina de Facebook sau te poți abona la newsletter (dreapta-sus). 😉 Enjoy!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.