Alăptare

Recomandari OMS – Procesul de relactare

04/11/2015
SNS relactare
Autor: Organizația Mondială a Sănătății

”Restabilirea lactației reprezintă o opțiune deosebit de importantă în cazuri de urgență și pentru copiii subnutriți sau bolnavi.

 

Motivația și susținerea

Majoritatea femeilor pot relacta indiferent de numărul de ani trecuți de la nașterea ultimului copil, însă este mai ușor pentru femeile care au întrerupt alăptarea recent sau dacă cel mic încă suge uneori.

O femeie are nevoie să fie extrem de motivată și să primească susținerea potrivită din partea personalului medical. Continuarea susținerii poate fi oferită de un cadru medical din comunitate, grupuri de suport organizate de mame, prietene, femei mai în vârstă sau moașe.

 

Stimularea sânilor

Stimularea sânilor este esențială, și este de preferat să fie realizată de către copilul care suge oricât de des sau de mult posibil. Mulți copii care au fost alăptați doresc să sugă, chiar dacă în prezent nu se produce prea mult lapte.

Suptul declanșează eliberarea de prolactină, ce stimulează creșterea alveolelor din sâni și producerea de lapte matern.

Mama și copilul trebuie să stea împreună tot timpul. Contactul piele-pe-piele sau îngrijirea ”mother kangaroo” sunt de mare ajutor.

Dacă cel mic dorește să sugă, mama ar trebui să îl pună la sân des, de cel puțin 8-12 ori în 24 de ore, asigurându-se că atașarea este corectă. Dacă cel mic nu dorește să sugă, mama poate începe procesul de relactare stimulându-și sânii cu un masaj blând, urmat de exprimarea manuală a laptelui (sesiuni de 20-30 de minute, de 8-12 ori pe zi).

 

Hrănirea suplimentară a copilului

Copilul are nevoie se suplimentare temporară, cu lapte matern exprimat, lapte praf sau formulă specială. Întreaga cantitate de supliment ar trebui să fie oferită inițial într-o manieră care să îl încurajeze pe cel mic să reia alăptarea, folosind o cană sau un SNS.

Este recomandată evitarea oferirii de biberoane și suzete. Oricând copilul dorește să sugă, acesta ar trebui să fie lăsat la sân. Pentru copiii care nu doresc să sugă la sân, este foarte util un SNS.

 

Sistem de nutriție suplimentară (SNS)

SNS-ul ar trebui folosit de obicei sub supraveghere medicală, în cadrul unei clinici. Un SNS este format dintr-un tub ce leagă o cană ce conține supliment, de sânul mamei, plasat de-a lungul mamelonului, până în gura copilului. Cel mic suge și stimulează sânul, trăgând în același timp suplimentul prin tub, fiind astfel hrănit și satisfăcut.

SNS relactare

Ar trebui utilizat un tub de gavaj subțire (5 mm) sau un soi de fir tubular din plastic. Mama poate controla fluxul ridicând sau coborând cana, astfel încât copilul să sugă aproximativ 30 de minute la fiecare masă.

Dacă tubul este prea larg, se poate face un nod sau poate fi prins. Cana și tubul ar trebui curățate și sterilizate la fiecare utilizare.

Mama trebuie încurajată să își lase copilul să sugă la sân oricând acesta dorește – nu doar atunci când îi oferă suplimentarea. […]

 

Cantitatea de lapte suplimentată

Cantitatea de lapte necesară în mod normal unui bebeluș născut la termen este de 150 ml/kg/zi. Pentru a începe relactarea, copilul ar trebui să primească această cantitate ca și supliment în fiecare zi. Cantitatea trebuie împărțită în 6-12 mese, în funcție de vârsta și starea copilului. Bebelușii mai mici, slăbiți sau bolnavi au nevoie de mese mai frecvente, mai mici cantitativ.

Trebuie monitorizate greutatea copilului și producția de urină. Atunci când cel mic ia în greutate și există semne de producere a laptelui matern, suplimentul poate fi redus cu câte 50 ml la câteva zile.

 

Semne că se produce lapte matern

Producția de lapte matern poate începe în câteva zile sau în câteva săptămâni. Semnele includ:

 • Modificări la nivelul sânilor – sânii se simt mai plini sau mai fermi, sau laptele se poate scurge sau poate fie exprimat.
 • Supliment mai puțin consumat – copilul suge mai puțin supliment, în timp ce continuă să ia în greutate.
 • Modificări ale scaunului – scaunul copilului devine mai moale, mai asemănător cu cel al unui copil alăptat.

 

Stimulente ale lactației

Uneori sunt folosite medicamente pentru a stimula creșterea lactației, dacă măsurile menționate anterior nu sunt suficient de eficiente.

Aceste medicamente conțin metoclopramid (10 mg, de 3 ori pe zi, pentru 7-14 zile) sau domperidon (24-40 mg, de 3 ori pe zi, pentru 7-10 zile).

Cu toate acestea, medicamentele ajută doar dacă femeia primește de asemenea ajutor adecvat, iar sânii îi sunt stimulați la maxim de copilul care suge.”

 


 Sursa: www.who.int (cap. 6)
 Sursa foto: www.unicef.org

 

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Marta Si Beni 14/06/2016 at 09:18

  Bentite Ionela

 • Reply Fülop Paula 14/06/2016 at 11:56

  Andry Andreita…ca tot vb de…

 • Reply Carmen Țuțu 14/06/2016 at 12:49

  Doina Daniela Rusu

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.