Alăptare

Recomandări OMS – sănătatea mamei ce alăptează

11/05/2016
Medicamente alaptare
Autor: Organizația Mondială a Sănătății

MAMA BOLNAVĂ

Dacă o mamă este bolnavă sau suferă de o anumită afecțiune, este important să se analizeze efectul pe care îl poate avea asupra alăptării.

Aceasta ar putea avea nevoie de susținere suplimentară în ceea ce privește hrănirea bebelușului său, de exemplu dacă suferă de o dizabilitate sau de o boală mintală. Dacă mama este foarte bolnavă și nu poate alăpta, vor trebui analizate variantele pentru hrănirea copilului până la însănătoșirea acesteia.

Dacă o mamă suferă de tuberculoză, atât ea cât și copilul său ar trebui tratați împreună, potrivit politicii naționale, iar alăptarea ar trebui să continue.

Dacă o mamă suferă de hepatită (A, B sau C) alăptarea poate continua normal, deoarece riscul de transmitere prin alăptare este foarte scăzut.

Dacă o mamă este depistată cu HIV-pozitiv, aceasta trebuie sfătuită în legătură cu diversele metode alternative de hrănire și susținută pentru alegerea făcută.


 

ALIMENTAȚIA MAMEI

În perioada alăptării, aportul nutrițional al unei mamei ar trebuie să crească pentru a acoperi ”costul energetic” – cu aproximativ 10% dacă mama nu este activă fizic sau cu 20% sau mai mult dacă mama este activă fizic (cel puțin moderat). O dietă restrictivă, săracă din punct de vedere cantitativ sau calitativ, poate afecta energia mamei și abilitatea de a alăpta sau se a avea grijă de copilul său.

În practică, o mamă ce alăptează folosește aproximativ 500 de kilocalorii (în mare, echivalentul unei mese în plus) în fiecare zi, pentru a produce 750 ml de lapte matern. O parte dintre nutrienți provin din resursele corpului său, depozitate în perioada sarcinii. Alți nutrienți trebuie să provină dintr-un aport alimentar crescut.

O femeie hrănită corespunzător, cu o dietă variată și care mănâncă așa cum îi dictează apetitul, în general va consuma suficiente alimente pentru a acoperi aceste nevoi suplimentare. În același timp, o femeie cu o dietă săracă ar putea să nu aibă suficiente depozite minerale din perioada sarcinii. Aceasta are nevoie de o masă suplimentară, cu alimente variate în fiecare zi, pentru a-și acoperi nevoile proprii și pentru a proteja respectivele depozite.

În general, este de ajutor ca mama să fie sfătuită să mănânce o cantitate mai mare și variată de alimente, precum carne, pește, uleiuri, nuci, semințe, cereale, boabe, legume, lactate și brânzeturi, pentru a se simți bine și în putere.

Este foarte important să se determine dacă mama are restricții alimentare, pentru a evita produsele respective ce îi pot face rău. Femeile însărcinate și care alăptează pot mânca orice aliment ce se găsește de obicei în dieta locală – acestea nu vor face rău copilului alăptat. Femeile foarte slabe sau adolescentele au nevoie de o atenție suplimentară și ar putea avea nevoie de consiliere nutrițională suplimentară. Membrii familiei, precum partenerul sau soacra, influențează de asemenea modul de hrănire al mamei. Aceștia pot ajuta asigurându-se că femeia mănâncă suficient și evită activități fizice intense.

Dacă alimente suplimentare nu sunt disponibile, alăptarea nu ar trebui să fie împiedicată de acest aspect. Chiar dacă mama suferă de malnutriție moderată, aceasta continuă să producă lapte matern de calitate. Doar atunci când o femeie suferă de malnutriție severă, cantitatea de lapte matern scade. Acolo unde resursele locale sunt foarte limitate, laptele matern poate fi cel mai complet și sigur aliment pentru bebeluș. […]

Mamele ce suferă carențe de micronutrienți ar putea avea nevoie de suplimente sau de produse fortificate, atât pentru sănătatea proprie cât și pentru copilul alăptat.


 

MEDICAȚIA ȘI MEDICAMENTELE

Unele medicamente luate de mamă pot trece în laptele acesteia. Însă există foarte puține medicamente pentru care alăptarea este complet contraindicată. Totuși, unele medicamente pot cauza efecte secundare bebelușului – de aceea se poate impune folosirea de alternative mai sigure sau evitarea temporară a alăptării.

Tabelul următor include câteva indicații generale pentru medicamentele recomandate de OMS:

Tabel medicamente

Sursa: www.who.int (cap. 8)
Sursa foto: www.breastfeeding-problems.com

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.