Cărţi Review-uri

Review carte – Parenting de râsu’-plânsu’

26/03/2018
Parenting de râsu'-plânsu'

Despre autori

Anna Whitehouse și Matt Farquharson sunt doi jurnaliști cu experiență ce s-au mutat din nou în Marea Britanie după ce au cutreierat puțin lumea, cunoscuți bloggeri ce scriu cu umor pe motherpukka.co.uk (de aici ea este Mama Pukka iar el este Tata Pukka) – ”For people who happen to be parents”. Această carte este o continuare a povestirilor de pe site (doar o mică parte fiind preluată de acolo).

 

Impresii personale

Am cumpărat cartea imediat cum a fost publicată, împreună cu ”surorile” sale din cea de-a doua serie coordonată de Ioana Chicet-Macoveiciuc, în cadrul colecției “Educație cu blândețe”. Am început cu aceasta deoarece promitea să fie light și funny.

Aceasta nu este chiar o carte de parenting, cu situații generale, cu sfaturi și propuneri de abordări menite să le ofere variante salvatoare părinților. Este povestea cât se poate de personală unor oameni, a unei familii – cum au trecut prin diverse împreună de-a lungul anilor, cum s-au cunoscut, cum s-au chinuit să facă un copil, cât de greu le-a fost cu bebe mic, cât de greu le-a fost să își împartă timpul cu munca etc. Adică multe dintre problemele cu care se confruntă majoritatea părinților zi de zi.

Fiecare capitol este povestit de mamă, apoi de tată, în stilul propriu dar amândoi abordând o manieră amuzantă. Prima parte a cărții mi s-a părut a fi mai funny – cumva nu au menținut același ritm până la final, dar merită citită oricum. Iar dacă ar fi să aleg dintre cei doi, tatăl mi s-a părut a fi ceva mai savuros (mai ales cu graficele lui). 🙂

“Este important să stabilim de la început un lucru: femeile gravide pot fi deosebit de răutăcioase. […]

Un prieten al meu, un tip în general placid și rezonabil […], s-a trezit într-o noapte cu soția lui (de obicei încântătoare și la fel de placidă) urlându-i în ceafă: FIR-AR AL DRACULUI SĂ FIE, EGOIST NENOROCIT CE EȘTI, DE CE NU POȚI ȘI TU SĂ RESPIRI MAI ÎNCET?”

Altul și-a petrecut primul trimestru din sarcina soției sale dormind în camera viitorului copil pentru că pijamaua lui ”avea un foșnet ciudat”.”

Cartea a fost publicată anul trecut, în Marea Britanie (deci este foarte proaspătă). Cumva, pe parcursul traducerii, inevitabil s-a pierdut câte ceva din savoarea umorului britanic. În plus, glume și expresii locale nu zgândără la fel de plăcut ochiul cititorului român.

Destul de mult se povestește despre mediul de muncă și legislația din Olanda și din UK (care, bineînțeles, nu au de-a face cu cele din România). Am citit oricum, iar la final m-am bucurat că în România am, ca mamă angajată, multe drepturi legale. Cel mai important pentru mine este că am posibilitatea să rămân alături de copilul meu până la doi ani – un adevărat lux comparat cu cele trei luni acordate de multe alte țări din Europa…

Acum, ei au prezentat totul din prisma experiențelor proprii. Nu știu cât de mult se poate generaliza la nivel național, însă zilele trecute am dat peste un studiu (iar de acolo am mai scormonit eu pe Google), care plasează UK în general în top 10 ca țară pentru a fi părinte…

Autorii au inclus și multe informații utile despre sarcină (și pierderea ei…), naștere, creșterea copilului mic etc. Strict din perspectiva mea, nu știu cât de mult și-au exagerat ei experiențele ce pot da peste cap un părinte, însă eu nu pot spune că m-am prea regăsit în ele (iar cu unele dintre ele chiar nu pot rezona – de exemplu, cu alegerea lor de a merge pe mâna autoarei Gina Ford pentru a le dormi ”mai bine” copilul). Dar m-am relaxat, amuzându-mă cum fac ei haz de necaz.

Parenting de râsu'-plânsu'

Scopul lor principal declarat – să mențină în viață copilul după ce este ”ejectat” din mamă și ajung singuri cu el acasă. Concluzia după doi ani (și poftă de un al doilea copil) – fără să își dea seama sau să își propună înadins, ei chiar au făcut parenting, chiar dacă a fost ”de râsu’-plânsu’”. Și s-au descurcat.

A fost, așa cum mă așteptam, o lectură de relaxare terminată destul de rapid (seara sau când mai prindeam câte 10 minute de somn ale Anastasiei peste zi), chicotind sub pilotă de nu știa soțul ce am. 🙂 Unele pasaje și situații sunt atât de haioase încât după ce le-am parcurs și am râs în hohote am revenit și le-am citit din nou, doar pentru a mai râde nițel. Acum i-am pasat-o și lui, să se distreze puțin după o rundă zdravănă de parenting cu Sebi (care mai noi are o preferință pentru tac-su…).

 

Doriți să cumpărați cartea? Încercați aici:

 


 

Vrei să fii la curent cu ultimele articole postate? Ne poți urmări pagina de Facebook sau te poți abona la newsletter. 😉 Enjoy!

 

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Ioana Chicet-Macoveiciuc 26/03/2018 at 11:34

  Ma bucur ca te-a amuzat! astept sa-mi spui si despre Cum sa crestem fiinte umane. 🙂

  • Reply Elena Munteanu 26/03/2018 at 11:44

   Chiar faceam o “ala-bala” sa vad ce iau in continuare A iesit cea cu basmele, dar cum inca nu m-am apucat de ea o pot schimba

 • Reply #86 Inspirația săptămânii (24 - 30 martie 2018) | Cristina Oțel 30/03/2018 at 21:36

  […] ”Review carte – Parenting de râsu’-plânsu’” – Sunt foarte curioasă de cartea asta. ”Fiecare capitol este povestit de mamă, apoi de tată, în stilul propriu dar amândoi abordând o manieră amuzantă…dacă ar fi să aleg dintre cei doi, tatăl mi s-a părut a fi ceva mai savuros (mai ales cu graficele lui).” […]

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.