Creşe Parenting Review-uri

Review creşă – Grădinița Rio

25/09/2015

Prin acest articol îmi propun să vă împărtăşesc impresiile personale în urma evaluării acestei creşe particulare. Despre criteriile pe care le-am urmărit în cadrul acestei evaluări am scris mai multe aici.

Dacă aveţi experienţe proprii cu această creşă, vă invit să le împărtăşiţi, astfel încât informaţiile să ajungă şi la alţi părinţi aflaţi în căutarea locului potrivit pentru puiul lor.


CONTACT

Webwww.gradinitario.ro

Adresa: Strada Luigi Galvani, Nr. 13B, București, Sector 1 (la 10 minute de stația de metrou Ștefan cel Mare)

Telefon: 0740.025.434 (prompți în a răspunde de fiecare dată)

 

ACTIVITĂŢI

Orar zilnic (prelungit): 08.00 – 19.00. Sunt primiți copii de la 1 an.

Vacanţe: o săptămână de Paşte și o săptămână de Crăciun

Copii/Educatori: grupa are maxim 16 copii / trei îngrijitoare + asistenta medicală

Pentru educație este prea devreme la această vârstă… educatoare sunt doar pentru grupele de grădiniță.

Sala de activități: creșa are dedicată întreaga mansardă – o cameră foarte spațioasă, amenajată cu mobilier la nivelul copiilor, un colț cu scaune de masă și un altul cu pătuțuri (în zona neacoperită de camere video). Cei mici au la îndemână numeroase jucării (de toate tipurile, atât din cele inteligente, cât și din cele inutile) pe care și le pot alege singuri.

Afară: sunt scoți afară o singură dată pe zi, doar dacă nu este prea frig (termen atââââât de relativ). Când am vizitat noi chiar NU era prea frig (erau peste 10 grade)… însă afară nu era nimic planificat (curtea părea să fie abandonată de copii de ceva vreme).

Au o curte destul de mică, în întregime acoperită cu covor cauciucat, plină (vara) cu jucării pentru copii, din plastic sau gonflabile.

TV: era unul montat în sala de mese, închis. Se deschide pentru a oferi copiilor mai mari desene animate selectate.

Politica de pedepse şi recompense: NU se aplică nici pedepse, nici recompense, pentru copiii de la creșă; pentru cei de la grădiniță însă…

Cireașa de pe tort a fost la plecare, când am fost lăsați singuri în vestiar să ne pregătim – întorcând capul, întinzând gâtul și lungind ochii am dat de un scăunel foarte frumos lucrat și colorat, pe care scria (din construcția sa) ”Time Out”. Chiar dacă nu era pentru copiii de creșă (cel mai probabil pentru cei de grădiniță), am plecat cu un gust amărui de acolo…

Camere de supraveghere: DA, însă nu acoperă tot spațiul. Cât am stat acolo, l-am lăsat pe pui sus iar eu am coborât în birou și am putut urmari imaginile video. Din camera unde era prichi se vedea cam 2/3… iar ei stăteau chiar în spațiul neacoperit de camere 🙂 Poate nu le-am văzut eu pe toate…

Politica de acomodare: Se permite adaptarea cu ajutorul părinților – se începe cu program scurt, mărind treptat timpul petrecut acolo. Acomodarea durează maxim o lună, în funcție de copil.

 

ALIMENTAȚIE

Bucătărie proprie: da

Am trecut de câteva ori pe lângă bucătărie – miroasea atââââât de bineeeee 🙂 Am aruncat și un ochi înăuntru, bineînțeles – părea a fi curată și îngrijită (atât spațiul cât și personalul).

Sursă alimente: Carnea de pui și curcan provine de la o fermă din Corbeanca. Borșul, pâinea, deserturile, gemurile, compoturile și sucul de roșii sunt făcute în cadrul grădiniței. Carnea se toacă tot acolo. Restul cumpărăturilor se realizează din Kaufland, alegând mărci bune calitativ (de exemplu, lactate de la Napolact).

Meniu: este realizat în colaborare cu un medic nutriționist, aprobat de un medic pediatru

MD – ceai cu unt și cascaval / cereale cu lapte / lapte cu unt și dulceață de capșune

G – mix de fructe

P – supă de pui cu galuști / supă cremă de legume cu crutoane / ciorbă de vițel + paste bolognese cu piept de pui / piure de cartofi dulci cu piept de curcan / pulpe de curcan cu orez colosal

Foarte multă carne… în fiecare zi, aproape mereu la ambele feluri… Nu am văzut și meniu pentru cină, dar nu aș fi vrut să văd din nou carne…

G – prăjitură de casă cu cremă de lamâie / compot de vișine cu pișcoturi / fructe și fursecuri cu unt

BLW: În mesajele schimbate anterior vizitei, mi-au scris că din punctul lor de vedere ”toți copiii sunt autodiversificați și fiecare cere propria abordare” 🙂 (am fost drăguță și nu i-am mai întrebat ce cred ei că înseamnă autodiversificarea)

Copiii de la creșă iau masa sus, în sala de activități, în scaune de masă înalte (cu toate că în sală este și o masă la nivelul lor, cu scaune), nu în sala de mese cu ceilalți copii, pentru a avea pe cine imita și de unde învăța (probabil sunt greu de cărat cu toții pe scări).

Din discuțiile purtate, sunt sigură că NU l-ar fi lăsat pe pui să gestioneze singur mâncarea…

 

TEHNICI

Comunicarea cu copilul: aplică ”Teoria inteligențelor multiple” a lui H. Gardner ce promovează un echilibru între 8 dimensiuni ale inteligenței –  verbală/lingvistică, logico-matematică, spațială, kinestezică, muzicală, intrapersonală, interpersonală și naturalistă. Teoria nu sună rău, cu toate că abordările lui sunt destul de criticate în mediile educaționale și psihologice, datorită lipsei de dovezi care să o susțină (Gardner susține că dovezile experimentale sunt inutile pentru o sinteză teoretică precum a sa).

Însă nu știu cât anume din această teorie controversată se aplică sau nu în activitatea curentă… De multe ori teoria este una, iar practica este ceva mai ”tradițională”…

Din gură, da, se respectă copilul și nevoile lui. Practic, lui Sebi i se făcuse foame, i-am oferit un fruct și mânca stând în picioare lângă mine, concentrat. Vine d-nul psiholog și vrea să îl ia în brațe, pe la spate – nu a contat că cel mic avea o treabă de făcut, că îl ia prin surprindere sau că îl deranjează.

L-a luat pe sus, iar micuțul bineînțeles că nu a vrut și a început să se întindă spre mine, să îl ajut, să îl dau jos (lui nu îi place în general să stea în brațe, mai ales la persoane străine). Concluzia d-nului – ”Da, este foarte atașat de dvs.” 🙂

Cei mici sunt încurajaţi să împartă jucăriile între ei. Dacă se joacă pe rând şi doresc şi alţi copii respectiva jucărie, timpul alocat fiecăruia este limitat, pentru a trece pe la fiecare. Îmi şi imaginez ce scenarii se iscă, având în vedere caracterul egocentric al copiilor până pe la 2 ani… care oricum nu înţeleg conceptul de “a împărţi”.

Comunicarea eliminării: au părut a fi deschise în a-l duce pe cel mic regulat la baie și să folosească doar wc-ul, însă nu am încredere că ar fi procedat astfel.

Cât eram acolo, Sebi a avut nevoie să meargă la baie. ”Uuuuu, așa mic și fără scutec? Și chiar face la wc?” Și țop, după noi în baie 3 femei (!!!) cu ochii pe prichi și așteptau să vadă minunea. Doar că puiul ține foarte mult la intimitatea lui și bineînțeles că le-a dezamăgit așteptările 🙂 Le-am rugat să ne lase singuri și minunea s-a petrecut 🙂

Somn: zona de dormit se află în sala în care își desfășoară activitățile.

Plâns: dacă este nevoie, copiii sunt luați în brațe pentru a se liniști

 

MEDICAL

Cadre medicale: asistentă medicală permanentă (8 – 16) + medic pediatru (colaborare la cerere) + medic psiholog (colaborare ocazională)     Grădinița are cabinet medical propriu.

Vaccinările: sunt obligatorii

 

COSTURI

1.500 RON / lună, până la ora 19.00, incluzând cina

1.300 RON / lună, până la ora 18.00, fără cină

 

CONCLUZII

Pentru noi NU este creșa potrivită.

Însă față de ce am văzut în alte părți, în funcție de criteriile pe care le au în vedere, chiar recomand altor părinți vizitarea acesteia și cercetarea în continuare 😉 Nu este una dintre creșele de a căror copii să îmi pară rău că sunt acolo – mi s-au părut a fi veseli și bine îngrijiți. La capitolul organizare stau destul de bine, după ce am plecat mi-au transmis mai multe materiale de informare.

 


Informațiile au fost culese în perioada ianuarie – martie 2015.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.