Colaborări Review-uri

Review scaun auto – Graco Turn2Reach

20/06/2018
Graco Turn2Reach

Am testat, am plimbat, am pozat – iată review-ul meu după experiența cu un scaun auto Graco Turn2Reach.

 

Mașina noastră pleacă din loc doar atunci când toți pasagerii, de la mic la mare, stau în scaunele proprii cu centurile bine puse. Nu contează că sunt copii sau adulți, că stau în față sau în spate, că sunt de-ai casei sau că sunt străini. Este regulă, nu se negociază, nu sunt excepții.

Cei mici stau în scaune auto omologate, potrivite vârstei lor. Nu ne jucăm cu sănătatea noastră, nu ne jucăm cu viața noastră! Refuzăm să ne asumăm asemenea riscuri…

Graco Turn2Reach

Pe Anastasia am plimbat-o de mică într-o scoică auto, pe care am primit-o cadou. Așadar am mers relaxați în primele luni de viață ale broscuței. Însă după ce a mai crescut (și ohoooo, a crescut bine de tot), am văzut-o că nu mai stătea prea confortabil. Așa că am căutat o altă variantă pentru transportul în mașină.

De pe la 6 luni am mutat-o într-un scaun auto, mai potrivit noilor sale dimensiuni. Despre experiența noastră cu acest scaun povestesc mai detaliat în acest material. Pentru că Sebi e din categoria ”slăbănog” l-am plimbat și pe el în acest scaun când am avut nevoie – e la limita superioară a recomandărilor.

Așadar, experiența noastră a implicat:

  • scaunul auto – Graco Turn2Reach Midnight Gray 360°cu Isofix
  • mașina – Toyota Corolla din 2008
  • copiii – Anastasia de +6 luni și 8 kg (am zis că-i bine crescută 😛 ) și Sebastian de 4,5 ani și (cu chiu cu vai) 15 kg

 

Producătorul 

Graco, brand cu origini în SUA, este un nume foarte cunoscut la nivel mondial pentru produsele dedicate copiilor, având o istorie de peste 60 de ani.

Graco Turn2Reach este ultimul model de scaun auto lansat, despre care producătorul spune că este unic în lume. Acesta îmbină tehnologia și designul japonez de ultimă oră cu siguranța și calitatea cerute de piața din SUA. Din specificații am mai aflat că este ranforsat cu oțel și include super-spumă ESP (sistem patentat), pentru un plus de siguranță.

Acest scaun auto este adus pe piața din România de cei de la ErFi Kids.

 

Fixarea

Scaunul Graco Turn2Reach este dotat cu sistem de montare Isofix – în mașina mea se poate așeza doar pe bancheta din spate, în partea stângă sau în partea dreaptă. (Eu am pus-o pe Anița în dreapta, pentru o vizibilitate mai bună cu ajutorul oglinzii speciale și pentru a ajunge la ea când mașina stă pe loc.)

Mașina soțului este ”mai puțin dotată” decât a mea (hai să nu râd prea tare de ea… că-i rudă cu cea de AICI 😀 ), adică e mai veche și nu poate ține pe el un scaun cu sistem Isofix. Mi-ar fi plăcut ca scaunul auto să se prindă și în centurile de siguranță ale mașinii, să îl putem muta atunci când am avea nevoie, însă nu se poate.

Pentru a ști sigur că instalarea scaunului auto a fost făcută corect au fost incluse indicatoare se ce înverzesc dacă totul este în regulă – la fixarea pe bara mașinii, la fixarea piciorului în podea și la închiderea centurilor de siguranță (în 5 puncte).

Graco Turn2Reach

Că tot am zis de centurile de siguranță să zic și de sensibilitatea la ajustarea acestora. 🙂

Prima impresie a soțului când a văzut scaunul Graco Turn2Reach – i s-a părut că ar fi cam îngrămădit pentru rotunda noastră. Dar ea încape fără probleme. (Și Sebi a stat foarte bine.) Ei, după ce o așez îi cam umblu pe sub fund să scot cataramele centurilor – încă nu am găsit varianta să le țin în afara scaunului și să le prind mai rapid.

Atunci când trebuie să o scot pe micuță îmi este mai greu să trag de centuri pentru a le slăbi tensionarea. Am zis c-o fi unghiul, c-o fi direcția, c-o fi locul de unde le apuc. Însă se pare că e doar greutatea. 😀 După ce o ridic pe rotundă, centurile se trag foarte ușor și fără efort, fixându-se bine de tot (trebuie doar să am grijă să nu le răsucesc din greșeală).

 

Pozițiile 

Scaunul auto Graco Turn2Reach este recomandat copiilor de la naștere până la aprox. 4 ani (18 kg.), cam așa:

  • orientare laterală – <10 kg., <12 luni, <70 cm.;
  • orientare RF (cu spatele la sensul de mers) – <13 kg., <18 luni, <80 cm.;
  • orientare FF (cu fața la sensul de mers) – între 9 și 18 kg., după 1 an, între 70 și 100 cm..

Am ridicat o sprânceană când am văzut poziția laterală, pentru că nu o întâlnisem în altă parte. M-am întrebat dacă o fi safe… Apoi m-am documentat și am aflat că specialiștii recomandă în mod particular această poziție pentru copiii prematuri și foarte mici, pentru a nu le pune acestora probleme de respirație. (Am scris mai multe despre asta în materialul de AICI, la punctul 7.)

Am încercat să o pun pe micuța mea astfel, de curiozitate, însă nu i-a plăcut să stea culcată – deja era în etapa în care tot trăgea să se ridice în fund.

Graco Turn2Reach

Eu o voi ține pe Anastasia cât mai mult cu spatele la sensul de mers (oricum, se pare că ea este muuuult mai ok cu mersul în mașină decât a fost bebe-Sebi, care plângea foarte mult). Poziția RF este suficient de ”pe spate” pentru a dormi bine și suficient ”de sus” pentru a se uita pe geamul lateral – îi place mult să analizeze mișcările de afară.

Loc pentru picioare pare să aibă destul de mult astfel încât să stea confortabil și când s-o mai lungi. În plus, șezutul se mai poate extinde puțin pentru un plus de confort (eu îl tot extind din greșeală, bâjbâind după maneta de rotire 😀 ).

 

Care rotire? Aia care îmi place mie taaaaaare mult! Schimbarea de la o poziție la alta nu se face demontând scaunul și instalându-l pe dos. Scaunul are un sistem de rotire la 360 de grade genial! Baza rămâne fixată și se sucește doar partea de sus, unde stă copilul. (De asta îi și spune Graco Turn2Reach. 😉 )

Acum, nu stau eu să îl rotesc toată ziua față-spate, că în 99% din timp îl folosesc cu Anița, cu spatele la sensul de mers. Dar chiar și așa, atunci când o bag și o scot din mașină îmi este foarte confortabil să întorc scaunul cu fața la ușă. (Nu știu dacă va mai fi confortabil atunci când se va lungi mai mult copila, că va trebui să își tragă picioarele – vom vedea și revin peste câteva luni cu o completare.)

Graco Turn2Reach

Ziceam că l-am plimbat și pe Sebastian cu acest scaun – cu fața la sensul de mers, cu spătarul în poziția cea mai înaltă și tetiera ridicată la maxim. Prichi a încăput foarte bine, chiar dacă e pe limitele superioare ale recomandărilor făcute de producător. Ba a mai și adormit și nu i-a căzut capul. 🙂

Pentru poziția FF scaunul Graco Turn2Reach are o poziție cu spătarul ceva mai ridicat decât pentru RF. Însă este suficient de ”pe spate” astfel încât prichi a stat confortabil, iar când a adormit și i s-a înmuiat gâtul, capul i s-a sprijinit de lateralele groase ale tetierei.

 

Certificările

Scaunul Graco Turn2Reach este omologat conform standardului Uniunii Europene EC R44/04, semi-universal, Y, E13. Am căutat ”traduceri” pentru aceste coduri și am aflat că:

  • EC R44/04 = a îndeplinit un set de cerințe și a trecut o serie de teste ce presupun simularea unui impact folosind un manechin de 9 kg la o viteză de 50km/k frontal și 30km/k din spate; în plus, se face și testarea prin rostogolirea mașinii;
  • semi-universal = trebuie să verificați că scaunul auto se potrivește pe tipul de mașină condusă;
  • Y = este dotat cu centură de siguranță cu prindere în 5 puncte;
  • E13 = scaunul a obținut omologarea în Luxemburg .

Urmăresc cu interes înscrierea acestui scaun și la teste suplimentare legate de siguranța oferită – ADAC, Plus (testul suedez) ș.a.. (Voi reveni cu un update în legătură cu acest punct.)

 

Confortul

Suntem în toiul verii iar pe Anastasia nu am ridicat-o transpirată din scaun, nici după drumuri mai lungi cu somnuri dulci. Ea este oricum îmbrăcată mai mereu foarte lejer iar la nevoie pornesc fără nicio reținere aerul condiționat în mașină. Dar dacă materialul pe care stătea nu era ok din acest punct de vedere zic că s-ar fi simțit. (Despre insertul de newborn nu știu să vă spun cum se comportă – l-am folosit fix două zile, după care l-am dat deoparte pentru că Anastasia era deja prea mare pentru el. Zic doar că se simte tare plăcut la degete.)

Încă nu a fost cazul să scot husele și să le spăl – în manualul de utilizare scrie că se pot detașa toate în afara de protecțiile centurilor de siguranță (care se curăță periodic, cu o cârpă umedă și cu un săpun delicat).

Scaunul este frumos așa, elegant și negru Midnight Gray, dar poate aș fi vrut să aleg o altă combinație de culori. Din acest punct de vedere, negrul este singura opțiune.

Graco Turn2Reach

Nu pot scrie despre confort fără să zic și despre somn și capul căzut, cea mai des întâlnită problemă a părinților. Ei bine, capul copiilor nu a căzut deloc – nici la bebe, nici la Sebi.

Scaunul Graco Turn2Reach are o tetieră cu laterale foarte groase. Atunci când gâtul copilului adormit se înmoaie capul îi alunecă în lateral și se sprijină pentru un somn confortabil.

 

Să zic și despre confortul meu în mașină, că nu e cea mai generoasă la capitolul ”spațiu”. 😀 Cât am fost la volan nu am avut niciun disconfort, că îl aveam în spate pe Sebastian în scaunul lui (care e FF, urmează să treacă zilele acestea la un booster).

Pe bancheta din spate aș încăpea între cei doi prichindei doar când voi ajunge la dimensiunile de slim fit pe care le am doar în vise. 😀 No way să mă îngrămădesc acolo! Pe scaunul din dreapta-față am mai mers și a fost ok. Nu am mai stat eu cu scaunul pe spate și cu picioarele întinse de tot (când conduce soțul eu chiar mă așez confortabil!), însă am avut loc să nu înțepenesc chiar și la drumuri mai lungi.

 

Prețul 

Hmmm… Graco Turn2Reach nu e cel mai ieftin scaun auto. Prețul nu este deloc mic, însă dacă îl iau și îl împart la numărul de luni în care o voi plimba pe Anastasia (iar noi ne plimbăm mult și des) iese o sumă pe la 40 de lei pe lună.

Eu încerc să fac exercițiul acesta cu toate cheltuielile mai mari ce privesc siguranța copiilor și confortul lor pe un termen mai lung. Ajută psihicul. 😀

 

Gata, am ajuns la final. M-am lungit cu review-ul acesta, dar nici că-l puteam face mai scurt fără să omit aspectele importante, pe care le-am analizat înainte de a le așterne aici. 🙂

Să vă fie de folos și de inspirație în alegerea unui scaun auto, pentru drumuri în siguranță împreună cu cei mici!

 


 

Vrei să fii la curent cu ultimele articole postate? Ne poți urmări pagina de Facebook sau te poți abona la newsletter. 😉 Enjoy!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.