Uncategorised

Roseola infantum – prima boală a Anastasiei

28/06/2018
Roseola infantum

E clar – Anastasia e sora lui Sebastian, cel mai sănătos copil pe care îl cunosc (și am ajuns să știu muuuulți copii mici). 🙂 Măcar la boli să-i semene dacă până acum n-am prea văzut alte asemănări!

 

De trei zile mă vait de dinții Anastasiei, că i-au pocnit 6 (șase!!!) în același timp și ea nu se manifesta nicicum. Adică i-au ieșit patru sus, iar ea era toată o hlizită și o mâncăcioasă și o veselică. A doua zi după ce i-am văzut și pe cei doi de jos a început să fie mârâită, somnoroasă, plângăcioasă și călduță.

Asta e, mi-am zis. Era și cazul să dea și ea semne de disconfort. Sunt totuși șase dinți noi în gură! Gingia este umflată, totu-i roșu-vinețiu, nu are cum să nu se resimtă micuța. Știam că de la dinți poate crește ușor și temperatura, așa că am lăsat-o în pace.

Ne-am petrecut zilele îmbrățișate, purtând-o mult (eu mi-am văzut de treburi prin oraș – am zis că dacă o dor dinții acasă, la fel o pot durea și în deplasare), dormind mult (ei, ăsta a fost un plus pentru mine 😛 ) și scâncind mult (noi nu prea știm ce-i plânsul la Anastasia). Doar seara i-am dat un antiinflamator, gândindu-mă că o va ajuta să se odihnească fără dureri.

 

Totul a durat până ieri, când după trei zile de miorlăială fata mea adorabilă a început să nu mai fie călduță. Brusc. Și să se joace din nou. Și să râdă. Nu a fost în cea mai bună formă, dar era clar o îmbunătățire. M-a pus puțin pe gânduri că prea i-a trecut subit moleșeala și căldura.

Aseară, când o pregăteam de somn, mi s-a părut că e roșiatică pe burtică. Dar am zis că o fi de la cum am ținut-o în brațe, cum am luat-o pe sus (da, noi ne aruncăm copiii în aer, îi atârnăm cu capul în jos, facem ”avioane” și se lasă cu distracție maximă). În plus lumina nu era cea mai bună – în dormitor avem lumină de intensitate mică, numai bună de chemat moș Ene pe la gene.

Iar eu, cu gândurile mele peste noapte – ”Să fie? Neah, n-ar cum să fie. Totuși, să fi fost? Nu are cum, nu a avut febră așa mare. Dar dacă?” Am adormit iepurește ca de obicei, zicându-mi că o voi studia mai bine dimineață.

Iar dimineață mi-am obținut și confirmarea – Anastasia a făcut de fapt roseola infantum!

Acum este mult mai veselă, începe iarăși să descopere lumea din jur, exersează mișcări noi (mă rog, ea încearcă și nu se lasă, până la urmă o să-i și iasă) și sper ca în curând să înceapă să și mănânce.

 

Cum Sebastian nu știe să facă nici varicelă, Anastasia nu știe să facă roseola cum trebuie! 🙂

Eu auzisem de boala asta de pe la alte mame, de la alți copii. Știam de trei zile pe ceas cu febră mare, moleșeală maximă și miorlăială. Știam de febră mare mare care nu scade cu nimic – nici cu antitermice, nici cu împachetări, nici cu nimic. Știam de febră care se duce brusc după trei zile și apar bubele.

Ori Anița nu cred că a trecut de 38 cu temperatura. Și asta a fost intermitentă. E adevărat că i-a trecut brusc după trei zile… Iar bubele abia abia se văd – trebuie cercetate dintr-o anumită lumină, dintr-un anumit unghi. Oricum am primit și confirmarea medicală a diagnosticului.

De unde a cules-o? No idea! Oricum numai pe acasă nu am stat. Sper doar să nu fi dat și la alți copii…

 

Așadar, la aproape 8 luni, Anastasia a avut parte de prima boală din viața ei – roseola infantum. Tot acum a pus pe limbă și prima dată un medicament (care i-a plăcut maaaaxim, cum îi plac și lui Sebi de altfel).

Acum, să mă pun puțin pe cercetat – nu se ia și la oameni mai mari, nu? Cum am eu talentul de a culege toți carcalacii de-i aduce Sebi pe acasă…

 

P.S. – Dacă cei mici prezintă vreun disconfort, fac febră mare sau îi simțiți că nu sunt bine, cereți sfatul medicului pentru o evaluare și un diagnostic! Nu îi tratați urmând sfaturi de pe internet sau asemănând simptome avute de alți copii. Automedicația nu este bau-bau atâta timp cât este făcută cu responsabilitate.

 

Sursa foto - pixabay.com

 


 

Vrei să fii la curent cu ultimele articole postate? Ne poți urmări pagina de Facebook sau te poți abona la newsletter. 😉 Enjoy!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.