Parenting

Că tot dormeam prea mult…

25/03/2016
Ceasuri

Am aflat și eu ieri, din întâmplare, că în weekend se schimbă iar ora. Și nu în mai bine… Noroc cu atenționările calendarului din calculator, că altfel probabil aflam duminică… Așa, am la dispoziție câteva zile să mă obișnuiesc cu ideea.

Primul gând când am aflat că va trebui să dormim cu o oră mai puțin a fost ”De ce??? Și-așa nu dorm prea mult… Acum voi dormi și mai puțin decât puțin!!!” Puiului abia i-au spart caninii (toți patru), așa că nopțile nu sunt chiar lungi…

Schimbarea orei de anul trecut nu m-a afectat nicicum. Pentru că încă nu revenisem la birou și stăteam să dorm mai mult cu copilul, atât cât dorea el. Dar acum… Nici schimbarea la ora de iarnă nu m-a deranjat pentru că presupune o oră de somn în plus = o oră în plus de stat prin casă (ha, doar nu de somn), că prichi tot după soare s-a trezit.

Acum, eu m-oi adapta rapid, de nevoie… Va fi ca și când mi-aș pune alarma să sune la 5:45… (Sfat: puneți alarma depaaaaarte de pat, să fiți nevoiți să coborâți pentru a o opri. De câte ori nu am dat ”snooze” și m-am întors pe partea cealaltă…)

Dar copilul? Cum fac cu copilul? Că el nu știe să se culce sau să se trezească după ceas. Prichi are acum un somn destul de bine fixat. Pe la 6:30 se trezește singur, ușurel și mai ales vesel. Cum fac eu ca de săptămâna viitoare să îl ajut să se trezească măcar cu o jumătate de oră înainte (mai ales că nici nu am prea mult timp la dispoziție)?

Nu știu alții copii sum sunt, dar Sebi cu somnul neterminat este irascibil. Și nu aș vrea să ne începem diminețile altfel decât cu voie bună (de cele mai multe ori)…

Mă gândeam să îl îmbrac de seara cu hainele pentru grădiniță, să îl las să își facă somnul complet și să îl iau pe sus, din pat direct în mașină. 😀 Bineînțeles că planul nu este fezabil, dar na… mă gândeam și eu că ar fi varianta cu cele mai puține bătăi de cap.

Așadar, cum să îl ajut pe prichi să se adapteze la schimbarea de oră? Am citit, m-am documentat și mi-am propus să încercăm următoarele:

  • Începând din această seară voi încerca să îl îmbii la somn cu 15 minute mai devreme (păstrând ritualul din fiecare seară). Mâine, tot așa. Poimâine, cu 15 minute și mai devreme. Dacă într-o săptămână va reuși să adoarmă cu 30 de minute mai devreme zic că ar fi ok.
  • Începând cu mâine dimineață voi încerca să îl trezesc blând (gâdilat, mângâiat, pupat, masat, dezbrăcat) cu 15 minute mai devreme. Voi repeta până când micuțul se va trezi cu ușurință, fără să fie (prea) supărat.

Astfel, visez ca în maxim două săptămâni să reușim cu toții adaptarea la noul program. Practic, vom vedea cât va dura și ce provocări vom întâmpina. (Mă și imaginez cărând copilul adormit la mașină, în pijamale, trezindu-se pe drum și echipându-l direct la gradiniță. :D)

Și pentru că nu este suficient de obositor, seara prichi se va culca pe la ora modificată 22:30. 😀 Așa că toate treburi casnice programate după adormirea copilului vor fi amânate o perioadă (supraviețuim și cu câte o cămașă călcată pe zi, nu?).

Pentru Sebi, această provocare va trebui corelată și cu somnul de prânz de la grădiniță – nu îi voi putea propune puiului să doarmă seara la 21:30 când el doarme până după 16 la grădiniță… Din experiența modificării orei de iarnă, şi acolo schimbarea se face treptat și, cumva, în maxim o săptămână se adaptează cu toții. Poate le este mai ușor pentru că sunt mai mulți, nu știu.

Grea această schimbare de oră… Sper să ne adaptăm cu toții cât mai curând, să nu fim zombi la serviciu (noroc că avem cafea și magneziu).

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.