Evenimente Review-uri

Spectacol – ”Pe nisip”. Atelier creativ de dezvoltare prin teatru

26/09/2016
Pe nisip

Weekendul trecut mi-am propus să îl răsplătesc pe soț pentru efortul pe care l-a făcut cu câteva zile înainte, oferindu-i un frumos și mult dorit cadou – somn prelungit, atât de îndrăgit și lipsit din viața noastră! Mda, îi ducem dorul…

Așadar, am căutat un eveniment la care să merg împreună cu prichi sâmbătă dimineață. Din fericire, în București am găsit muuuulte spectacole și ateliere și evenimente la care puteam merge. Le-am eliminat una câte una, am rămas cu trei și am dat cu banul – a rămas unul. 🙂

Astfel, am mers la spectacolul ”Pe nisip” – Atelier creativ de dezvoltare prin teatru, organizat de cei de la ”Teatrul din Podul Meu”, găzduit de ”Kindi Center”.

Câteva detalii despre cei implicați:

Am descoperit cu această ocazie Kindi Center – un loc frumos, cald, unde Sebi s-a adaptat ușor după câteva minute de reticență, ca în orice mediu nou. Ce puteți găsi la Kindi Center? Cursuri de educație non formală, club de parenting, loc de relaxare (mi-am clătit ochii în gazonul din spate, imaginându-mi tăvălindu-ne desculți prin curte), loc generos pentru petrecerile micuților. Activitățile vizează în principal copiii de 0-3 ani (dar nu numai), urmând principiile educației în stil Montessori.

Fiind un mediu nou m-am gândit să mergem puțin mai devreme pentru a-l obișnui pe Sebi. Am fost primiți cu căldură, Sebi a primit o jucărie la care să se concentreze în timp ce avansam puțin câte puțin către sală și a fost lăsat până a fost pregătit singur să o ducă la loc. Astfel, adaptarea a fost perfectă – micuțul și-a mutat singur punctul de interes către scenă înainte de începerea spectacolului.

Teatrul din Podul Meu este un ONG ce organizează spectacole de teatru pentru copii, ateliere de creație și dezvoltare personală. Aș fi vrut să aflu mai multe despre activitatea lor de pe paginile de FB și web, dar e cam sărac documentată. Acest spectacol a fost pregătit de actorul Voicu Hetel (actor al teatrului ”Ion Creangă”), împreună cu soția sa, psihoterapeutul Cătălina Hetel (am găsit pe pagina ei mai multe despre proiectul ”Teatrul din Podul Meu”).

Acum, să vă spun și despre spectacol, așa cum l-am perceput eu.

Din prezentare știam să nu mă aștept la un simplu spectacol, ca la teatru. Jucat la nivelul copiilor, așezați împreună cu părinții în jurul scenei improvizate, evenimentul a fost o combinație între spectacol și atelier, pregătit special pentru copii de 1-3 ani (care se află în perioada de dezvoltare senzorio-motorie). Într-adevăr, cei mici au stat destul de mult timp atenți, concentrați și implicați.

Recuzita folosită a fost construită special pentru acest spectacol din diverse materiale, fără a fi chicioase, cum am avut impresia în alte locuri. Cu excepția ”peștelui” din punga verde… acela nu mi-a plăcut.

Pe tot parcursul spectacolului Sebi a fost atent şi implicat, întrebându-mă la ureche ”Ți tati omui?” (iar eu îi povesteam ce face actorul) sau ”Ț’aude?” (valsuri și valuri de mare s-au auzit tot timpul). Poate că nu ne-am poziționat prea inspirat iar boxele erau prea aproape de noi, însă volumul mi s-a părut cam ridicat. Cred că era mai bine dacă ne așezam în partea opusă a camerei.

Ora a fost perfectă pentru noi – 11:00 – numai bun după un somn prelungit de week-end (bine, prelungit cu vreo 15-20 de minute, dar bune și alea) și după un mic dejun copios (pentru mine, că el tot la ”pâne, ut, dzem” a rămas fidel).

Durata evenimentului a fost ideală pentru această vârstă – a durat o oră, cu tot cu joaca din nisip de după. Am ajuns numai bine acasă pentru somnul de prânz (după multe de ”ău nu tat nani”…). Pe la jumătatea spectacolului deja se simțea agitația micuților, dar a fost deturnată potolită puțin cu bărcuțele de hârtie pe care le-au primit (și le-au luat acasă).

Prețul nu a fost chiar mic – 50 de lei. Însă cam acesta este prețul spectacolelor-atelier din câte am observat. (Părintele nu plătește.) Mi-a plăcut că nu a fost aglomerat – cred că au fost puțin peste 20 de copii (numărul este limitat, tocmai pentru a evita supraaglomerarea și pentru a le putea oferi tuturor vizibilitate și a le menține interesul activ).

Prea multe despre ce s-a întâmplat pe scenă nu voi scrie – vă las pe voi să descoperiți. Vă las doar câteva indicii: umbrelă de plajă, nisip, scoici, forme geometrice, valsuri.

Sebi a fost foarte încântat. Toată ziua ne-a spus cum a mers el ”a petatoi” și cum i-a plăcut. 🙂 S-a întors țanțoș acasă cu bărcuța lui de hârtie și cu scoica pe care a adăugat-o mormanului pe care îl are deja la baie, la un tati odihnit și pregătit să îi asculte aventurile (aventuri care s-au terminat cu un ”buf” lângă mașină – deci 15 minute despre asta i-a povestit :)) ).

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.