Alăptare Evenimente

Swimathon – susțin echipa consultanților în alăptare!

01/07/2016
Swimathon București 2016

De când eram însărcinată am știut că vreau să alăptez – știam că este un lucru natural și, mai ales, benefic. Și cam atât știam despre alăptare…

Nu m-am informat cu nimic înainte de naștere, știam că o să nasc într-o maternitate privată unde o să las o căruță de bani și de unde o să primesc tot ajutorul și cele mai bune sfaturi de care aș fi avut nevoie. Ce putea fi greu cu alăptarea? Pui copilul la sân, copilul suge și… cam atât.

Ei bine, lucrurile nu stau chiar așa. Despre începutul greu al alăptării lui Sebi cred că voi scrie separat – poate experiența noastră va ajuta alte mame în situații similare (care aleg să se informeze înainte). Însă, pe scurt, nu e deloc ușor.

După ce am ajuns acasă mi-am dat seama că lucrurile nu sunt chiar în regulă, copilul era învățat cu biberonul, sânul nu îl apuca așa cum trebuie, reușeam să îl alăptez doar cu protecție de silicon și multe altele. Abia atunci am început să mă informez, să citesc diverse materiale, să aleg și să culeg din maaaaaaarea de subiecte găsite pe internet.

Așa am aflat despre pusee de creștere, despre alăptarea la cerere, despre evitarea biberonului, despre importanța alăptării nocturne și multe multe altele. Tot așa mi-am dat seama câte sfaturi greșite am primit în maternitate, din partea personalului medical. Din cauza lor (nu a lor, personal, ci a lipsei lor de informare corectă), am avut parte de un început destul de dificil.

La primul puseu de creștere al puiului (la o săptămână) intrasem în panica/dezamăgirea că ”nu mai am lapte, copilul nu se satură”. Cercetând și mai mult, am aflat că există și persoane care oferă mamelor consiliere pe aceste teme – consultanții în alăptare (pentru că la maternitate deja mă lămurisem că nu aveam să primesc ajutor…). Am găsit la momentul respectiv vreo trei-patru nume de consultanți, în toată țara.

Am sunat la unul din acele numere, unde mi s-a și răspuns. Am discutat minute bune cu o voce caldă, calmă, dar stăpână pe ceea ce îmi spunea, mi-a confirmat că ce am ctiti (și am ales să păstrez) este corect, mi-a dat încredere în mine spunându-mi că fac bine ceea ce fac și să continui tot așa, mi-a spus că în câteva zile va trece puseul și ar trebui să fie mai bine. Și am căpătat din nou puteri. 🙂

În același timp, m-am revoltat în sinea mea. De ce nu există astfel de oameni în maternități? Oameni care știu cum stă treaba cu alăptarea, care au studiat asta? Documentându-mă mult de atunci, am aflat că alăptarea nu se studiază în facultatea medicină… iar majoritatea sfaturilor greșite transmise de personalul medical își au originile în perioada comunistă… M-am mai revoltat încă odată când m-am gândit că multe mame ajung să nu mai alăpteze tocmai din cauza acestor sfaturi gresite…

Între timp, urmărind îndeaproape domeniul acesta, am constata cu plăcere că în fiecare an numărul acestor consultanți în alăptare crește de la un an la altul (și chiar dacă majoritatea sunt prin București,  au mai răsărit câțiva și prin alte orașe mai mari sau mai mici din țară). Ușor-ușor unele maternități au început colaborări cu astfel de consultanți, permițându-le accesul la mamele care aveau nevoie de ajutor.

Însă colaborări de acest tip sunt înregunate destul de mult de faptul că meseria de consultant în alăptare nu este recunoscută în România, așa cum se întâmplă în alte țări.

Pentru a reglementa această situație, Asociația Consultanților în Lactație din România a înscris acțiunea de recunoaștere a consultanților în lactație pe piața muncii ca proiect în cadrul ediției de anul acesta a Swimathon București. O echipă frumoasă va înota mâine, între orele 9.00 și 15.00, la Bazinul Olimpic Anatolie Grințescu din complexul Sportiv Dinamo, pentru a strânge fondurile necesare inițierii demersurilor legislative.

Dacă doriți și voi să contribuiți, o puteți face donând până la sfârșitul lunii iulie pentru proiectul Consultantul în lactaţie certificat internaţional, ajutorul profesionist în alăptare. Sau, dacă vă aflați prin București, puteți merge să susțineți direct echipa din bazin. 😉

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.