Educație Parenting Vacanțe

Prima tabără de preșcolari la TINY TOES

13/06/2019
Tabără de preșcolari

Săptămâna trecută Sebastian a fost în prima tabără de preșcolari din viața lui!! Singur! 🙂

Acum are 5,5 ani și, chiar dacă a avut ocazia să meargă și anul trecut, abia acum l-am simțiti pregătit pentru o astfel de excursie. Am lucrat mult la pregătirea lui, alături de colegii și de partenerii de la TINY TOES astfel încât experiența a fost un succes complet și nesperat (cu toată sinceritatea nesperat).

Las în continuare impresiile adunate la cald de Alexandra, colega mea care se ocupă de organizarea activității educaționale la TINY TOES și care i-a însoțit pe cei mici în această aventură, cu toate emoțiile la purtători.

Tabără de preșcolari la TINY TOES
Safety first! Toți copiii au avut montat în microbuz propriul scaun auto.

”Sleepover la grădiniță, o dată pe lună! Așa a început cu adevărat marea noastră aventură – Prima tabără de preșcolari la TINY TOES, cu copii între 4 și 6 ani. Totul a fost organizat în parteneriat cu prietenii dragi de la Multisport Junior (cei care ne asigură orele de multisport și multi-distracție săptămânală de la grădiniță).

O tabără este eveniment complex, un eveniment care trebuie privit atât din punctul de vedere al copiilor, cât și al părinților și al educatorilor.

O tabără este o încrengătură de relații, un schimb de încredere între cele 3 părți implicate, sine qua non.

O tabără este oportunitatea și provocarea de a zbura din cuib a copilului.

Tabără de preșcolari la TINY TOES

Pregătirea pentru tabară este foarte importantă (mai ales când copiii implicați sunt mai micuți)! Tabăra nu funcționează ca pas spre independența copilului dacă el nu este cu adevărat pregătit. De aici se naște întrebarea ce bântuie grijile multor părinți:

”Când este copilul cu adevărat pregătit pentru tabără?”

Răspunsul este simplu (și complex în același timp): oricât de pregătit ar fi copilul, totul este în van dacă părintele nu este pregătit să îi dea aripi. Iar ca părintele să fie pregătit, el trebuie să aibă încredere deplină în echipa pe mâna căreia își lasă copilul (fie că este vorba de o noapte, fie că este vorba de o săptămână).

Tabără de preșcolari la TINY TOES
Tabără de preșcolari la TINY TOES

De aceea am început totul cu acești mici pași – sleepover la TINY TOES, o dată pe lună, încă din luna septembrie a anului trecut. Așa ne-am obișnuit treptat împreună. Și ne-a plăcut!

Educatorii au aflat despre tabieturile de somn ale copiilor – cine cade din pat noaptea, cine vorbește în somn, cine merge la toaletă și cine bea apă des etc.

Copiii s-au obișnuit cu dormitul în altă parte decât acasă dar totuși într-un mediu familiar cu adulți de încredere – au văzut că e cu distracție, că sunt în siguranță, că sunt cu colegi etc.

Până și părinții s-au bucurat de timpul liber dat de absența copiilor de acasă (sincer, ei au fost mereu cei mai obosiți a doua zi de dimineață). 🙂

Am evoluat în relația noastră de la un sleepover la celalălalt, astfel că în momentul taberei camerele au fost aranjate cu inspirație într-un mod foarte echilibrat, în funcție de nevoile copiilor noaptea. Succesul taberei a fost măsurat mai ales prin lipsa cu desăvârșire a plânsului de dor de casă! Copiii s-au simțit în siguranță, compensați, au participat la toate activitățile, au funcționat ca un grup unitar.

Acest lucru s-a întâmplat prin munca din spatele taberei, prin rutinele de la grădiniță, prin existența grupei pregătitoare care îi învață să acționeze ca un tot unitar și compact, păstrându-și totuși unicitatea îndividuală.

În general promovăm în mod egal munca individuală și munca în echipă, bazându-ne mereu pe buna cunoaștere a copilului, a puterilor de care dispune și a ritmului propriu în care evoluează fiecare.

Tabără de preșcolari la TINY TOES
Tabără de preșcolari la TINY TOES

Activitățile zilnice din tabără au fost concepute astfel încât să fie pe puterile și pe gustul tuturor, motivându-i pe cei mai mici să încerce mai mult, pe cei mai mari să își depășească zona de confort și pe toți cei implicați să se ajute unii pe ceilalți. A fost o tabără unde s-au creat noi legături, între copii și educatori, copii și alți copii, copii și natură, copii și activități, copii și propria lor independență.

Am asistat la discuții extrem de adânci între copii

  • despre curajul de a pleca de acasă în tabără și cum se simt departe de casă,
  • despre cum trebuie să gestioneze anumite situații între ei, fără să mai ceară ajutor adulților, că deh, de-acum erau mari (noi adulții eram omniprezenți dar neintruzivi)
  • discuții de încurajare între frați, ne-frați, prieteni „de cataramă” sau simpli amici

Am stabilit cu toții că părinții vor fi sunați doar atunci când copiii o vor cere. Ei bine, asta s-a întâmplat o singură dată în cele 4 zile… (și atunci totul a fost foarte expeditiv, că pe micuți îi așteptau activitățile mult mai interesante decât discuțiile cu părinții). 😀

Ne-am uitat în fiecare zi cum s-a creat sub ochii noștri o rețea de legături specifică taberelor, greu de obținut altfel.

Copiii cresc în tabără într-o zi cât ar crește acasă într-o lună!

Devin mai siguri pe ei fiindcă își vor fi luat primii pași singuri departe de cuib. Își gestionează singuri bagajele, somnul noaptea și trezitul dimineața, nu caută din ochi în permanență aprobarea cuiva, ci riscă și merg înainte. (Desigur, educatorul trebuie să fie lângă ei, să îi ajute, dar pe cât de fin posibil și neștirbindu-le noile puteri dobândite.)

Tabără de preșcolari la TINY TOES

Tabăra noastră a fost una reușită pentru că a înglobat toate ingredientele necesare succesului: copii curajoși și independenți, părinți încrezători și dornici să le dea aripi, echipă de educatori implicați, cu o bună cunoaștere a copiilor și a nevoilor acestora.

Am avut chiar și doi copii mai mari (de clasa a treia) care au fost un exemplu grozav pentru copiii mai mici, un real ajutor pentru echipa de educatori (au citit povești copiilor mai mici), au ajutat în drumeții și au împărțit zâmbete și iubire peste tot în jurul lor.

Toți participanții la această aventură au fost legați printr-un proces de comunicare adânc, constant, cu fond, interactiv, dinamic, in crescendo. Locația (Piatra Craiului) ne-a oferit zona perfectă pentru antrenantele activități de multisport – de la înviorarea de dimineață si de la drumeții de 2 ore prin pădure, cu popasuri și cules de flori, observare a plantelor, gângăniilor și animalelor întâlnite în drum, până la jocuri organizate în curtea pensiunii.

Focul de tabără și discoteca în aer liber nu au putut lipsi și au încheiat cele 3 seri petrecute împreună.”

Tabără de preșcolari la TINY TOES

A fost cu distracție și cu voie bună și cu muuuulte surprize frumoase (zău că nu ne așteptam să se termine fără vreun protest de dor, mai ales că au fost și copii de 4 ani!!). Au fost ceva supărări la plecare, că nu prea voiau să se urce în microbuz să plece acasă…

Ce planuri avem pentru tabăra viitoare? Că aceasta ne-a dat aripi și mai vreeeeeeem! Ba ne-a făcut și poftă să mergem și în formula părinți-copii! (Păi cum, doar ei să se distreze așa bine? Vrem și noi, cei mai mari!)

Păi… să mai facem și altă dată, desigur. 🙂 Vom continua tradiția petrecerilor nocturne la TINY TOES. Și vom alegere tabere cu mai multe nopți departe de casă!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.