Evenimente Parenting

Tată implicat – 5 activități cu copilul

30/05/2018
activități pentru tați

Cu alte cuvinte, faceți pachet partenerul și copilul și dați-i frumos afară pe ușă! Singuri! 🙂

Rămâneți acasă pentru o mică relaxare, o baie prelungită, o carte și o cafea… Sau, dacă sunteți ca mine, rămâneți să vă ocupați doar de copilul mai mic…

Dar să revenim la cei doi care au ieșit la distracție. Noi avem norocul să ne bucurăm de o curte mică, de care încercăm să profităm cât putem de mult. Ne bucurăm de aerul (destul de) curat, de iarbă și de natură, atât cât încăpem pe acolo.

Așa că le propun celor doi aventurieri diverse activități din care să aleagă (sau să le adapteze), care să îi pună la mișcare și să îi conecteze. De fiecare dată se lasă cu distracție maximă și cu Sebi extaziat de timpul petrecut doar cu tati. (În general sunt activități la care eu nu vreau să mă bag pentru că-s de muncit sau se lasă cu murdărit. 😛 )

Las aici câteva idei din care vă puteți inspira și voi. 😉 (Toate activitățile pot fi adaptate și pentru a fi făcute în casă dacă nu aveți posibilitatea de a da deranjul distracția afară.)

 

Cazematele distracției

Cine nu se trezește pe acasă cu câteva cutii de carton, mai mari sau mai mici? Dacă nu le folosim la depozitare, le pregătim pentru aruncat (sau reciclat, cum ne tot amintește Sebi).

Reciclare se numește și transformarea cutiilor într-o cazemată, nu-i așa?

Cu câteva cutii, scaune pe post de stâlpi de susținere și pături (luate pe furiș din casă, că eu nu le dădeam de bunăvoie), tati poate construi împreună cu copilul o cazemată. Când mai târziu nu vei mai găsi copilul, vei ști să îl cauți acolo. Când nu vei mai găsi prin casă perne de asemenea vei ști unde să le cauți. 😉

 

Călărit de cursă scurtă

Această activitate presupune parcurgerea unor pași pregătitori:

1. Stabilesc traseul ce va fi parcurs (cât mai lung după preferințele lui Sebi, cât mai scurt după șalele lui tati)

2. Definesc zona de îmbarcare/debarcare

3. Se pun de acord asupra tarifului (în pupici sau îmbrățișări)

4. Stabilesc cu un ceas la îndemână timpul de odihnă între sesiunile de “călărit”

5. Eu pregătesc Diclofenac-ul pentru după…

Copilul este cel care alege tipul de “galopare”, viteza și intensitatea, ținându-se zdravăn de gâtul “calului” care gâfâie inevitabil. Apoi, cu ochii pe ceas, așteaptă să vină timpul pentru o nouă rundă.

 

Picturi cu amprente unice

Se iau niște cartoane mari și cât mai deschise la culoare (sau se lipește coală albă peste ele). Sau se iau niște tricouri albe (cât mai ieftine, că albul nu va mai fi recuperat).

Se pregătesc câteva recipiente măricele în care se amestecă diverse culori cu apă.

Se bagă mâinile în recipiente (deci trebuie să fie suficient de mari astfel încât să încapă și mâna lui tati), după care se pictează albul. 🙂 E distractiv! Și murdăricios!

Se iau cele două personaje de guler și se aruncă la duș, că sigur nu vor reuși să picteze doar cartoanele sau tricourile…

 

Construit de bărcuțe suflate în piscină 

Las aici idei pentru două variante rapide și simple de bărcuțe, numai bune de construit împreună cu cei mici (Pinterest este pliiin de idei interesante 😉 ):

  1. Se iau câteva bidoane de plastic pregătite pentru reciclare, paie de băut colorate  și postit-uri colorate. Se taie partea de jos a bidonului (= bordul), se lipește în mijloc paiul tăiat la dimensiunea dorită (= catargul) și se lipește sau se îndeasă postit-ul în vârf (= vela).
  2. Se sacrifică niște bureți de bucătărie (din aceia, mai subțirei) și se taie în formele dorite. În mijloc se înfige câte o scobitoare (sau un băț mai mic de frigărui) iar în vârf se împunge un post-it (pe laterale).

Bărcuțele se lansează într-o piscină gonflabilă, într-un lighean mai mare sau chiar în cadă. Pot fi puse și la întrecere, fiind suflate cu spor în velele colorate. (Eu mă topesc după obrajii de copil ce se concentrează să sufle în ceva. 🙂 )

 

Trasee cu direcție și obstacole

Asta cred că este activitatea preferată a lui tati!

Sebi știe să urmeze indicații pentru diverse trasee de la grădiniță (multisport rulzzzzz). Așa că cere și acasă. 🙂

Acum suntem în plin proces de organizare a unui spațiu de joacă DIY numai bun pentru această activitate. Însă până atunci, tati nu trebuie decât să stea relaxat, cu vizibilitate maximă asupra grădinii și să îi dicteze lui Sebi-cel-entuziasmat traseul: ieși de pe terasă prin dreapta, te duci prin spate la trambulină apoi se strecori pe sub ea, înconjuri de trei ori cireșul, te întorci la trambulină și sari în ea de 40 de ori, cobori și faci două tumbe pe iarbă și revii pe terasă prin stânga. 🙂

Easy peasy! Eu deja uit ce e de făcut după strecuratul pe sub trambulină… Dar na, Sebi are mintea mai odihnită… și mai tânără.

Așadar, tati trebuie doar să stea, să inventeze trasee (pe care să le țină minte) și să îl urmărească atent pe veselică. Entuziasmul copilului pe măsură ce parcurge traseul este neprețuit!

 

Ce fac eu când Sebastian vrea să facă o activitate din cele mai sus cu mine în loc de tati? Păi… îi cam dau cu flit. ”Îmi pare rău puiule, aceasta este o activitate specială pentru tati împreună cu tine” (în timp ce mă gândesc la spatele salvat de la călărit). 😀

activități pentru tați

La final, vă invit la un eveniment frumos, dedicat în special taților – Modern Dad’s Challenges! 😉

Dragi mame, trimiteți-vă partenerii într-o seară după serviciu (așa, să nu motiveze că nu au timp) la cea de-a opta ediție – Cum descoperim talentul copilului și încurajăm dezvoltarea lui multilaterală?, miercuri 6 iunie, ora 18:30, la Hotel Continental București.

Vor avea ocazia să afle mai multe despre cum descoperim talentul copilului, despre dezvoltarea fizică și rolul activităților sportive și vor primi idei de activități tată-copil pentru perioada verii (cam cum am scris și eu mai sus 😛 ). În plus vor avea parte și de o parte practică, la care vor învăța despre importanța jocului în dezvoltarea copilului, construind împreună un skyrail uriaș. (Ce este un skyrail? N-am nici cea mai mică idee! Dar nici nu voi căuta pe Google! 😀 Aștept să aflu direct de acolo.)

Inițiatoarea acestui proiect este Sofia Frunză, iar pentru înscriere completați formularul de aici. Evenimentul este gratuit iar numărul de locuri este limitat.

 

Sursa foto cover – pixabay.com

 


 

Vrei să fii la curent cu ultimele articole postate? Ne poți urmări pagina de Facebook sau te poți abona la newsletter. 😉 Enjoy!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.