Uncategorised

Tendinita de Quervain – o (altă) boală a mamelor

12/06/2018
mă doare degetul mare de la mână

Zilele trecute am ajuns la medicul specialist, pentru că sunt o femeie responsabilă care nu stă cu o durere care persistă fără să știe de unde vine și de ce nu trece. Mai ales că nu am mai avut astfel de durere până acum.

De ceva vreme m-am trezit că mă doare degetul mare de la mână. Durerea era fix în punctul unde se îmbină degetul cu mâna.

Uneori era o durere mai surdă, alteori mai persistentă, uneori era mai intensă, alteori mă simțeam ok, apoi iarăși mă fulgera de îmi trăgeam mâna de la ce făceam. Mă fulgera când schimbam viteza la mașină, când aruncam zarurile jucând cu Sebi, când o luam pe Anastasia în brațe (de la asta m-am abținut să îmi trag mâna 😀 ), când închideam un geam etc. Atunci când mi se flexa încheietura mâinii și era solicitat degetul mare. De multe ori mă durea stând degeaba și ținând mâna relaxată…

M-am tot observat să văd dacă fac ceva anume ce îmi provoacă durerea, însă nu am identificat ceva anume – la calculator nu mai stau prea mult să mă doară de la mouse, butonez telefonul însă am avut o repriză de dureri mai mari după un weekend când abia am atins ecranul… Nu mi-am dat seama de la ce era.

În afară de un masaj local când durea nu am aplicat nimic acolo (chiar dacă aveam prin casă diverse :D). După două săptămâni de dureri din ce în ce mai intense am decis să merg la un specialistul în ortopedie.

Mă gândeam că m-oi fi lovit fără să îmi dau seama și mi-oi fi deplasat ceva pe acolo. Mă și imaginam că-mi trosnește oasele să mi le pună la loc (o știți pe aia cu ”numărați până la 3” și pocnește la 2).

 

Am ajuns la un medic foarte drăguț. (Da, era și drăguț fizic și vesel și funny. Dacă vreți și voi la el îmi scrieți în privat să caut cum îl cheamă, da? 🙂 )

Intru cu Anastasia în brațe – că nu pot pleca nicăieri fără ea. Medicul, când o vede toată dințoasă hlizită se topește de dragul ei, vorbește cu ea, pe mine nici nu mă bagă în seamă. (Sunt obișnuită cu asta, nu contează. Știu că e adorabilă.)

– Hei, ce faci fetiță drăguță? Ce cauți tu aici la doctor?

– Păi, am venit cu mami la medic, că o cam doare o mână, răspund eu în locul ei.

După ce se mai hlizește cu ea și ea cu el, ridică ochii și la mine, arătându-mi mâna lui:

– Așa, ia spuneți. Degetul mare, aici (indicând pe mâna lui exact locul celei mai mari dureri), la care mână vă doare?

– Ăăăăăă, la dreapta… Dar de unde știți că mă doare degetul mare de la mână? Îmi scrie în frunte undeva? Că nu am mâna nici umflată, nici roșie, nici nimic…

– Aaaaa, păi asta e o boală specifică mămicilor. De la ridicatul copilașului, de la poziția de ținut mâna când alăptează (busted!), când face mai multe lucruri în timp ce ține copilul în brațe etc. Pe fond hormonal după naștere, ligamentele pot fi mai slăbite, așa că apare adesea la mamele cu copii mici.

Pentru confirmarea diagnosticului m-a pus să duc vârful degetului mare către vârful degetului mic. Durerea a apărut imediat. De asemenea, m-a pus să strâng pumnul cu degetul mare în interior, și să îndoi mâna din încheietură. Yep, durerea era acolo.

Mi-a explicat că e inflamat un tendon pe acolo și că de cele mai multe ori trece de la sine. La unele persoane trece în câteva săptămâni, la altele trece în câteva luni. Poate trece o perioadă apoi poate reapărea durerea. La unele persoane poate să apară o înroșire în zonă sau o gâlmă.

Mi-a recomandat pe cât posibil să nu forțez mâna dreaptă, cu toate că nu voi putea face asta (privind la rotunda cu dinți care chicotea de fericire lângă mine). La nevoie, dacă doare tare și nu trece, să iau un antiinflamator. Și dacă doare tare tare tare și nu trece, să revin pentru a vedea de un tratament mai specific.

Am plecat de la doctorul cel drăguț cu o hârtie pe care scrie denumirea diagnosticului și cu recomandarea de a citi mai multe despre asta acasă, pe Google. 😀 (M-o fi citit că-s femeie care oricum mă voi informa despre asta și m-a crezut când i-am spus că voi filtra datele culese fără să mă panichez când voi da peste cazuri mai grave sau recomandări de tratamente chirurgicale, că nu este cazul la mine.)

mă doare degetul mare de la mână

Așadar, de Quervain’s Tenosynovitis (că nu-i puteau găsi o denumire în care să nu îți scrântești limba):

 • îi mai spune și ”tendinită” sau ”tenosinovita” sau ”maladia de Quervain” sau ”sindromul de Quervain”
 • este de fapt o inflamație a unei structuri osteo-ligamentoase care conține și înconjoară o parte dintre tendoanele de la baza degetului mare
 • afectează în special femeile de peste 40 – 50 de ani, însărcinate sau care alăptează, pe fondul hormonal și al retenției de apă
 • se crede că apare din cauza micro-traumatismelor repetitive, de cele mai multe ori la o singură mână

 

Las aici și câteva articole medicale la care am ajuns după ce am scormonit puțin pe Google despre tendinita asta:

 

Între timp durerea mea s-a mai diminuat. Însă acum știu ce este atunci când apare. Știu să merg la medic din nou dacă va reapărea durerea insistentă și nu se va lăsa dusă.

Voi v-ați confruntat cu astfel de dureri? Dacă vă supără la baza degetului mare nu ar strica să faceți și voi o vizită la medicul specialist. 😉

 

Sursa Foto - medicalnewstoday.com

 


 

Vrei să fii la curent cu ultimele articole postate? Ne poți urmări pagina de Facebook sau te poți abona la newsletter (dreapta-sus). 😉 Enjoy!

 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Marga 19/07/2018 at 15:43

  Da, stiu despre ce vorbesti. Nu am fost la dr, inca, dar m-am gandit ca trebuie sa aiba legatura cu mulsul cu pompa manuala. Ca de pe vremea cand faceam asta a aparut. Nu doare tare, apare si dispare durerea. Cam greu sa ma abtin de la a ridica copila in brate. Poate trece cand o ajunge ea la adolescenta. Multumesc pentru articol.

  • Reply Elena Munteanu 21/07/2018 at 10:29

   Cu drag și… cu părere de rău că doare…
   Da, și la mine apare și dispare, în funcție de cât de solicitată este mâna. Într-adevăr, poziția mâinii când folosești pompa solicită ligamentele pe acolo.
   Multă sănătate!!!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.