Parenting

TINY TOES – pentru educația copiilor mei. TINY TOES – al treilea copil al meu

09/08/2018
TINY TOES

Să încep cu sfârșitul.

Știți vorba aia… ”Unde găsesc eu grădinița perfectă pentru copiii mei, că mă tot frământ de grija lor? Așa îmi vine să îmi fac o grădiniță…”

Ei bine… chiar asta am făcut! O GRĂDINIȚĂ! 🙂

 

Să o iau mai cu începutul acum.

Am fost foarte încântați de alegerea făcută pentru Sebastian în ceea ce privește grădinița aleasă acum +3 ani. Între timp lucrurile s-au mai schimbat, diverse nemulțumiri s-au tot adunat, pretențiile mele au rămas, a mai apărut un copil în familie ce va trage greu la buget (cel puțin în următorii 2 ani)…

Astă iarnă (după o sesiune de calcule pe termen mediu și lung) soțul m-a întrebat dacă nu am vrea să facem noi o grădiniță. Eu, ca părinte exigent, știu ce vreau pentru educația copiilor. Ne-am făcut niște calcule generice în diagonală, am zis că ar fi sustenabilă treaba. Doar că… noi suntem IT-iști. Ce știm noi despre domeniul educațional? Nu vreau să ne băgăm în asta fără o oarecare siguranță și încredere în cineva competent și în domeniu. Așa că am abandonat ideea și am rămas cu speranța și cu ”ce tare ar fi fost”.

În urmă cu o lună s-au aliniat niște stele și s-au sincronizat niște oameni talentați și frumoși și dedicați, hotărâți să plece de unde erau pentru că… mai multe motive adunate în timp. Soțul doar s-a uitat la mine, eu am făcut ochii mari la el, inimile au început să bată mai tare și… lucrurile au început să se pună în mișcare. Aveam acum omul potrivit – asociatul cu experiență pe partea educațională, omul cu aceleași principii (exigente) ca ale noastre.

Am tăiat de pe listă vacanța planificată pentru anul ăsta. Am făcut calcule mai detaliate și am pus pe hârtie un buget (care nu prea semăna cu cel în diagonală în urmă cu jumătate de an). Am căutat în economiile familiei și am căutat variante de creditare (suntem oameni normali, cu credit la casă, fără vreo moștenire picată de undeva). Am tăiat de pe listă și mașina de care avea nevoie soțul – mai rămâne o vreme cu cea veche (și cam ruginită). Am căutat locație și am început demersurile legale.

Asta venit la pachet și cu tăiatul din program a unor ore bune de somn. Și mai apăsător, cu reducerea timpului dedicat copiilor (pe care îi am împreună acasă de la sfârșitul lunii iulie, fără bunici, bone sau alte resurse). Iar asta se resimte… Dar va fi bine – sunt amândoi absolut minunați și va fi bine! În fiecare zi iau copiii în mașină și merg cu ei pe unde am treburi – la grădiniță, la Registrul Comerțului, la ISU, la DSP, la Ikea (unde vom lăsa o mică avere), la întâlniri… peste tot! Pentru că nu avem încotro.

 

Așadar, zi de zi se conturează TINY TOES – grădinița copiilor mei, al treilea copil al meu! 🙂

 

TINY TOES

 

Luăm lucrurile pe rând, zi de zi, în ordinea priorităților. Unele le-am făcut deja, altele sunt în lucru, altele urmează (website-ul este în lucru, de exemplu). Facem toate eforturile astfel încât din 3 septembrie să putem primi cu drag copiii. 🙂

Ce ne dorim să facem la TINY TOES:

 • să construim ceva frumos, bazat pe respect (pentru copii, pentru părinți, pentru echipa educațională) și transparență;
 • să creștem o comunitate de copii (care se ajută între ei) și de părinți (care deja se conturează atât de frumos);
 • să îndrumăm pași micuți de copii curioși către independență și descoperiri;
 • să pregătim copiii pentru etapa următoare – școala în sistem tradițional;
 • să ofer tuturor copiilor fix ceea ce le ofer copiilor mei, așa cum am și acasă.

TINY TOES nu va fi o grădiniță Montessori, că tot primesc această întrebare (de la grupul restrâns care a aflat despre acest proiect). 🙂 Cu toate că oamenii din echipa educațională au diverse pregătiri și certificări pe această pedagogie alternativă (multe din principiile aplicate vor merge în această direcție). Totuși, de ce nu Montessori? Să le pun tot cu puncte:

 • nu suntem de acord cu toate principiile Montessori (am scris AICI despre câteva dintre ele);
 • nu am acum buget de certificări Montessori pentru colaboratorii ce se vor alătura echipei educaționale (și nu este etic față de părinții care vin cu aceste așteptări, cum ar trebui de fapt);
 • chiar dacă voi avea buget pentru certificări Montessori, nu mă simt confortabil ”să leg” un angajat printr-un contract pe X ani pentru că eu investesc 10.000 de euro (sau cât or costa); prefer ca oamenii să vină cu drag în fiecare zi, să stea cu drag și să ne despărțim cu drag atunci când vor simți nevoia de altceva la un moment dat.

 

Eu mă voi ocupa de partea administrativă. Intervin pe partea educațională doar din perspectiva părintelui care știe ce își dorește pentru copii. Însă am mare încredere în competențele jumătății mele din acest proiect (asociatul, nu soțul :D). Voi povesti în curând despre echipa educațională, de care sunt foarte încântată.

Chiar dacă zic că sunt IT-ist, sunt de fapt consultant de implementare software ERP (cu un liceu de contabilitate și o facultate de Economie și Administrarea Afacerilor). Până căutați pe Google să vedeți ce e un ERP, zic pe scurt aici – software pentru gestionarea întregului business, de la aprovizionare, facturare, contabilitate, producție, până la raportarea către management. Adică… cam tot ce mișcă într-o firmă, de la cap la coadă. Iar eu fac de 11 ani analiza de business, documentarea, adaptarea, implementarea, training-ul, testarea etc.

Cumva, tot ce am făcut acum pe partea administrativă am reușit fără a apela la terți (pentru economie la buget, nu de alta 😀 ) și m-am consultat cu specialiștii doar pentru validare. Și m-am cam descurcat (cu copiii călare pe mine, da?). Yey! Știu că o voi face în continuare.

Nu facem toate acestea având ca scop principal partea financiară! Da, știu, sună ciudat, însă…

 • eu nu am voie să înregistrez venituri până va împlini Anastasia 2 ani (deci, eu fac voluntariat);
 • pentru noi oricum este o economie că nu vom mai da 1.000 de euro pe lună pentru educația copiilor;
 • este nevoie să facem calculele astfel încât business-ul să fie unul sustenabil (să nu aduc de acasă bani în fiecare lună);
 • dacă rămân măcar 1.000 de euro pe plus în fiecare lună pentru a recupera în timp investiția inițială suntem ok.

 

Unde ne găsiți?

 

Avem și piedici? Desigur! Însă trecem peste și mergem cu încredere mai departe. În plus, este foarte greu și solicitant!

Însă este atâââââât de frumos! Și în fiecare zi mă las copleșită de susținerea oamenilor frumoși din jur, a lucrurilor care se așează fix cum trebuie și când trebuie, a tăvălugului de sentimente ce acoperă de cele mai multe ori oboseala adunată.

 

Cărămida este șlefuită, gata să fie așezată la temelie. 😉

 

Sura foto cover - pixabay.com

 


 

Vrei să fii la curent cu ultimele articole postate? Ne poți urmări pagina de Facebook sau te poți abona la newsletter. 😉 Enjoy!

You Might Also Like

24 Comments

 • Reply Oana Jindiceanu 09/08/2018 at 15:20

  Felicitãri, Elena! 💖

 • Reply Mara 09/08/2018 at 15:21

  Felicitari! Sunt atât de fericită pentru voi! Mult succes cu toate!

 • Reply Iulia 09/08/2018 at 15:29

  Felicitari! Eu deja ma gandesc sa il inscriu pe cel mic la voi :D.

  • Reply Elena Munteanu 09/08/2018 at 20:04

   Multumim!!
   Nu iti zic sa te grabesti, zic doar ca nu mai avem prea multe locuri 😁

 • Reply Ada Chindea 09/08/2018 at 16:02

  Felicitari din suflet! Sunt convinsa ca totul se va aranja asa cum iti doresti!!! Spor maxim!!!

 • Reply roxyartistry 09/08/2018 at 16:06

  Felicitari si mult spor in tot ceea ce vreti sa realizati ! 🙂

 • Reply Amalia Beta 09/08/2018 at 16:07

  Buna. Unde va fi localizata si de cand va fi operationala? Caut gradinita si citesc cu mare drag! Rog detalii la amalia.stachie@gmail.com.

  • Reply Elena Munteanu 09/08/2018 at 20:06

   Buna!
   La finalul articolului sunt detalii si link-uri 😉
   Incepem din 3 septembrie.

 • Reply lauragherghe29 09/08/2018 at 20:01

  Felicitări!! Ce minunat!

 • Reply MamacuDichis 09/08/2018 at 21:26

  Ma bucur mult, Elena! Spor la treaba! Sa fie cu impliniri si bucurii! Succes!😃

 • Reply Mihaela 10/08/2018 at 16:59

  Woooow! Ce tare! Bravos! Iti tin pumnii 🙂

 • Reply Raluca 18/08/2018 at 15:53

  Bună ziua! Așa cum v-am scris în e-mail-ul trimis zilele trecute am foarte multe îngrijorări cu privire la această grădiniță. În parcuri se discută doar despre faptul că ați încurajat oamenii să plece și să lase o clasă întreagă fără copii, pe ai căror părinți să îi manipuleze mai târziu pentru a pleca după educatoare și a vă începe afacerea. Eu personal nu doresc să îmi aduc copilul în acest loc…ne dorim o bază educațională stabilă și sinceră, morală și de încredere. Revin cu întrebarea: dacă acești oameni vor pleca și de aici și vor lua cu ei părinți și copii?
  Am mare încredere în dumneavoastră și nu vreau să cred zvonurile auzite- care nu sunt deloc puține și s-au înmulțit în ultima vreme atât prin parc, cât și pe grupurile nou create- sunt adevărate.
  Dorim să aflăm detalii despre oamenii care vor petrece timpul cu copiii noștri…mai există și alți angajați în afară de acele persoane care înțeleg că au plecat din același loc cu copiii?

  Vă mulțumesc! Aștept răspunsul dumneavoastră pentru a pune capăt valului de informații despre acest nou proiect în care mulți oameni si-au pierdut încrederea înainte să-și deschidă porțile.

  Cu respect,
  Raluca

  • Reply Elena Munteanu 19/08/2018 at 11:36

   Așa cum v-am răspuns și la email, lucrurile înșirate nu sunt adevărate și invităm pe toți cei interesați să discutăm.
   Să scriu toate detaliile ar însemna să fac publice prea multe aspecte negative care ne-au dus spre limita răbdării (nu doar pe noi, în calitate de părinți). Și zău că nu îmi doresc să fac vreun rău cuiva – cu toate că sunt mulți care insistă pe lângă mine să scriu despre ce se întâmplă acolo…

  • Reply Ana Maria 03/09/2018 at 17:02

   Draga doamna, va inteleg ingrijorarea.
   Sfatul meu este sa nu va mai bazati asa tare pe ce se vorbeste in parc, aduce a barfa si nu va ajuta in a afla ce s-a intamplat de fapt, in cazul la care faceti referire.
   Ma bucur ca ati intrebat direct si Elena sigur va poate da toate informatiile.
   Eu sunt unul dintre parintii care a ales sa urmeze echipa de educatoare la noua gradinita, pentru ca le iubim si ni le dorim aproape in viata noastra si a baietelului nostru.
   Nu am fost recrutata sa le urmez, dimpotriva, am aflat detalii doar cand am intrebat direct ce se intampla si cred ca asa s-a intamplat si in cazul celorlalti parinti.
   Poate va vine greu sa credeti, dar mai exista oameni cu principii :).
   Va urez deci success, daca sunteti in cautarea unei gradinite – nu am inteles exact din ce ati scris daca aceasta este situatia sau care este motivul comentariului.

 • Reply Adina 04/09/2018 at 18:25

  Mult succes!

 • Reply Raluca Ilie 11/02/2019 at 21:27

  In prezent este acreditata si autorizata aceasta gradinita? Multumesc!

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.