Parenting

Tradiția noastră de Crăciun

23/12/2016
Brad Craciun

Dinainte de a-l avea pe Sebi în viețile noastre, mi-am dorit să avem câteva tradiții în familie, de care să își amintească toată viața, cu drag. Tradiții pe care să le ia cu el mai departe dacă va dori. Tradiții care să îl atragă acasă, la părinți, dacă drumurile îi vor permite.

Iar acum, de Crăciun, e rost de tradiții. 🙂

Eu nu am crescut cu astfel de tradiții. Adică nu țin minte… De Crăciun îl țin minte pe Moș Crăciun, care venea, îi spuneam poezii și cântecele (stresată că mă bâlbâi și uit versurile și nu am voce bună de cântat) și îmi dădea un cadou (acum știu cât se chinuiau ai mei să ia cadourile acelea frumoase).

Însă știam că este de fapt cineva costumat. De cele mai multe ori era tata, care fix atunci avea nevoie să iasă până la un vecin cu  treabă. Sau dacă nu era el, era un vecin (pe care oricum îl recunoșteam), cu un costum nu foarte reușit.

În rest, țin minte că mergeam la colindat prin bloc, pe la vecini. Și o țin minte pe mama care trebăluia până în creierii nopții și că stăteam la mese cu multe feluri de mâncare. La multe mese.

Târziu, după ce am plecat de acasă (la facultate), am început timid să ne facem un soi de tradiție în familie. Care de la un an la altul s-a conturat din ce în ce mai frumos, astfel încât abia așteptam perioada sărbătorilor de iarnă.

Să vă spun rețeta noastră de tradiție în familie de Crăciun.

În primul rând este nevoie de o familie cât mai mare, extinsă – părinți și copii, unchi și mătuși și nepoți (bine, doar nepoate, până acum :D), bunici și cine mai dorește să ni se alăture. Când și dacă nu se poate, doar noi trei suntem suficienți.

Bradul este deja împodobit de câteva zile – nu foarte devreme că ne luăm cu alte treburi, amânăm până nu mai putem amâna și înainte de ajunul Crăciunului avem și brad.

Toate cadourile frumos împachetate sunt așezate / îndesate / îngrămădite sub brad. Anul trecut copiii erau prea mici să ne facem griji de Moș Crăciun. Anul acesta sunt mai mari, și am ales să trecem peste explicații. Nici ei nu au întrebat. Am împachetat împreună unele cadouri, au înțeles că acolo trebuie să stea până le vom desface împreună. Sunt copii minunați, am mai zis asta, nu?

Iar partea cea mai frumoasă acum urmează – prima zi de Crăciun.

Nu ne trezim devreme – ne facem somnul de frumusețe în voie. Bine, cât ne permit copiii cei matinali – adică cel târziu pe la 8 suntem sus. Luăm o masă bogată, variată, frumos aranjată, dar ușurică (caloric :P) față de ce va urma.

După masă și cafea, ne căutăm câte un loc, un colț de canapea, o pernă pe podea în jurul bradului. Un desemnat (până acum bunicul s-a ocupat de activitatea asta ”dificilă”) ia cadourile de sub brad, unul câte unul, și îl oferă destinatarului. Cu toții urmărim ”procesul” de desfacere a cadoului și bucuria descoperirii lui. După care trecem la următorul. 🙂

Astfel, ne bucurăm de fiecare cadou în parte, savurăm bucuria celui care îl primește și crește suspansul până ajunge la un cadou de-al nostru. 😛 De asemenea, este o ocazie grozavă ca cei mici să mai învețe puțin despre răbdare. (Cadourile nu sunt alese ci preluate după inspirația celui care le culege – și care oricum nu vede prea bine. :P)

Fiind mulți participanți și multe cadouri, din când în când mai facem și pauze – mai bem o cafea, mai mergem la baie, mai mâncăm un cozonac. Nu continuăm până nu e toată lumea reunită. 🙂

După vreo 3 ore terminăm și noi deschiderea cadourilor. Atât de mult îmi place să văd în jur cutii desfăcute, ambalaje rupte, jucării testate pe loc și pungi de cadouri goale. 🙂 Și, mai ales, veselia și bucuria că suntem împreună.

Că într-un an suntem mai mulți, în alt an mai puțini, tot împreună suntem – că suntem doar noi trei, că suntem mai mulți (cu cât mai mulți cu atât mai bine), suntem împreună.

De tradiții din acelea mai… tradiționale (:P) vom vedea mai târziu. Momentan nu este doritor să colinde. Sau să cânte măcar un ”tra-la-la” de orice fel.

Mi se încălzește inima doar când mă gândesc la ziua de duminică. 🙂


Vrei să fii la curent cu ultimele articole postate? Ne poți urmări pagina de Facebook sau te poți abona la newsletter (dreapta-sus). 😉 Enjoy!

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply Madalina Liliana Marin 24/12/2016 at 18:21

  Si la noi aceeasi traditie este. Sa ne strangem cu totii, după cum se poate, sa punem cadourile sub brad si apoi fiecare sa deschida pe rând. De când avem copil pe cadouri nu mai sunt numele ci poze cu posesorii pentru a fi usor de gasit/e de copil.☺ Anul acesta este primul cand am mers la colindat. A fost foarte încântata. Sărbători fericite si linistite.

 • Reply Elena Tudorache 25/12/2016 at 05:39

  Si noi avem aceeasi traditie. Plus cea a impodobitului bradului alaturi de prieteni, nanuti. Adaugam si faptul ca in fiecare an luam cate in glob personalizat:) Craciun fericit!

 • Reply Andreea Mitroescu 26/12/2016 at 10:57

  Si noi avem traditii, le avem de cand eram eu copil. Facem bradul in seara de Ajun, ascultam colinde, Mosul vine in timpul noptii si cadourile le deschidem dimineata cand ne trezim, apoi punem masa. SebaBaby, daca puneti cadourile sun brad de seara, inseamna ca cei mici nu cred in Mos Craciun, stiu deja ca voi sunteti cei care le luati cadourile?

  • Reply SebaBaby 26/12/2016 at 19:22

   Cadourile le-am pus sub brad după ce l-am împodobit, pe măsura ce le-am împachetat.
   I-am spus ca noi ne facem cadouri cu ocazia Crăciunului, dar nu știu cât a priceput.
   S-a bucurat mult sa ofere cadourile fiecăruia, așteptând răbdător sa vedem cu toții ce surpriza se ascunde acolo. 🙂

  • Reply Andreea Mitroescu 26/12/2016 at 19:52

   Da, am inteles asta, si din asta inteleg ca Mos Craciun nu exista

  • Reply SebaBaby 27/12/2016 at 08:35

   Moș Crăciun e un personaj specific Crăciunului 😀

  • Reply Andreea Mitroescu 27/12/2016 at 08:48

   da, in care copiii cred, ei cred ca vine de la Polul Nord, cu cadouri, nu?

  • Reply SebaBaby 27/12/2016 at 14:21

   Sunt copii și copii, care cred in ceea ce le spun părinții.
   Sebi e oricum prea mic sa discute cu colegii lui, însă ii voi explica sa nu ‘dezvăluie’ secretul.
   La noi oricum totul a mers foarte natural, fără sa plănuim explicații…
   Nu știu cum va fi anul următor, când va fi puțin mai mare.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.