Parenting

Tradiții de Crăciun – moși, brazi, cadouri și tot tacâmul

06/12/2017
tradiții de Crăciun

Zilele acestea am primit multe întrebări legate de Moș Crăciun, mai ales după ce am distribuit articolul despre abordarea grădiniței la care merge Sebastian (Montessori style) cu privire la acest subiect.

 

Noi, cei mari, am crescut cu Moș Crăciun cel tradițional, căruia îi scriam scrisori și le dădeam părinților să le pună la poștă, care venea la grădiniță / acasă (sau lăsa cadourile sub brad și ușa deschisă la balcon), căruia îi spuneam poezii și cântecele (chiar dacă nu voiam, că eram timidă tare, mă încurcam inevitabil și râdea ”audiența” de mine…).

Bineînțeles, dacă nu ne purtam cum voiau părinții (mâncat tot, luat note bune etc.) auzeam invariabil amenințarea că nu mai vine moșul, că nu am fost cuminte. De adevăr mi-am dat seama cam singură – nu am fost foarte dezamăgită că oricum eram obișnuită ca părinții să hotărască atunci când ne zic un adevăr sau nu. Deci, nimic ieșit din comun.

Bun, clar nu am vrut asta și pentru Sebi. 🙂 Până acum i-am spus adevărul despre lumea din jur și despre fenomenele de care s-a arătat interesat. Cât despre condiționarea vreunui comportament… să zicem că prichi nu știe ce înseamnă ce înseamnă că nu ar fi cuminte…

Nu am vrut ca Sebastian să își creeze așteptări de la om care nu există cu adevărat așa cum crede el, căruia să îi scrie scrisori în care să își pună sufletul și speranțele, pe care să îl aștepte cu nerăbdare într-o noapte, care are puteri supernaturale (să ajungă la toți oamenii într-o singură noapte!).

Tradiții de Crăciun

Însă perioada Sărbătorilor de Crăciun este deosebită pentru noi! Împreună construim tradiții care ne apropie și mai mult de fiecare dată, de care sper să își amintească micuțul cu drag peste ani și ani, care să îl atragă acasă (măcar cu gândul și dorința, când fizic nu va putea).

Așadar, fără a mă limita doar la Moș Crăciun, iată cum ne pregătim noi pentru această perioadă veselă din an:

 • Citim cărți cu legende și povești despre Moș Nicolae și Moș Crăciun. Sebi știe că acestea sunt personaje, înțelege că atunci când vede moși peste tot în această perioadă sunt de fapt oameni costumați ce joacă un rol. Și se amuză, este dezinvolt și socializează cu ei dacă dorește (ca atunci când întâlnește un Mickey Mouse, de exemplu).
 • Citim cărți despre nașterea Domnului – ceea ce sărbătorim de fapt în această perioadă.
 • Ascultăm multe colinde și cântece de sezon, așteptând să ningă (să ne uităm la ea din casă, că Sebi nu e mare fan să o atingă…)
 • Pregătim des turtă dulce și bulgărași de zăpadă (împreună), mâncăm multe portocale (că tot le e sezonul), să se umple casa de miros apetisant.
 • Pregătim ghetuțe de Sf. Nicolae (nu pentru Moș Nicolae), furișându-ne noaptea să punem cadouri (doar bunătăți de mâncat).
 • Căutăm brăduțul perfect și îl împodobim împreună, încurcându-ne în beteală și jucând fotbal cu globulețele (ce nu se sparg, bineînțeles).
 • Pregătim cadouri-surpriză pentru toți membrii familiei și cei dragi – ne gândim ce le-ar plăcea, vedem cum facem să cumpărăm / să construim, ambalăm, așezăm sub brad. Nu, cadourile nu răsar peste noapte sub brad, să le descoperim dimineață. (Momentan, din partea lui Sebi nu primim surprize, însă fac împreună cu el felicitări, de exemplu).
 • Primim musafiri! Familia cât mai extinsă se adună la noi pentru a petrece împreună măcar prima zi de Crăciun.
 • În prima zi de Crăciun ne adunăm cu toții la o masă bogată, cu bunătăți specifice (majoritatea pregătite de mama 😀 ) și îi grăbim pe ”întârziați” să mănânce mai repede.
 • Ne îmbrăcăm tematic (adică măcar căciula roșie să fie – în rest, merg și pijamalele) și facem multe fotografii lângă brad – acum e tot mai funny, fugărind tot mai mulți copii 😀
 • După masă ne tragem perne, covoare sau altceva moale și ne așezăm pe jos în jurul bradului ticsit cu cadouri.
 • Desemnăm un responsabil cu împărțirea cadourilor, unul câte unul – ales cu grijă de sub brad, strigat destinatarul, rupt ambalajul, bucurat și arătat și râs și pupat. Rând pe rând. (Da, se lasă cu hărmălaie de la copii – ce vor să se joace fix atunci cu ceea ce primesc. Da, rămân în urmă mormane de ambalaje, împrăștiate peste tot. Da, ne prinde amiaza! 😀 )
 • Suntem recunoscători pentru toate câte avem, pentru cadouri și mai ales că suntem împreună și suntem sănătoși. Ne gândim și povestim despre cei mai puțin norocoși despre noi, îi spunem lui Sebi că sunt mulți oameni care nu se pot bucura așa cum o facem noi.
 • Facem cumpărături și pregătim pachete pentru campania ”Bucurii de Crăciun”, ne organizăm și mergem să le împărțim – Sebi este implicat de la început până la final, atât cât își dorește (și își dorește mult, dragul de el).

 

Ce încercăm să îi transmitem lui Sebastian în această perioadă? Sperăm să învețe despre bucuria de a pregăti o surpriză cuiva drag, despre bucuria de a primi un cadou pregătit special pentru el (indiferent de cât de mic, mare sau valoros este), despre răbdarea de a aștepta momentul deschiderii cadourilor, despre încântarea timpului petrecut împreună distrându-ne, despre generozitate și despre recunoștința pentru toate câte avem.

Iar Moș Crăciun? Moș Crăciun este un personaj specific perioadei. Moș Crăciun este în fiecare dintre noi!

 

Sursa foto: www.pexels.com


 

Vrei să fii la curent cu ultimele articole postate? Ne poți urmări pagina de Facebook sau te poți abona la newsletter. 😉 Enjoy!

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply Ana Banciu 08/12/2017 at 10:22

  Minunat! Ador aceasta sarbatoare, multe dintre traditiile voastre se regasesc si la noi 🙂

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.