Review-uri Vacanțe

Vacanță de relaxare (prichi inclusive) – Byala, Bulgaria

15/09/2015

Chiar dacă prichi este încă prea mic să îl lăsăm cu altcineva și să fugim doar noi doi în lume, cuvântul de ordine în această vacanță a fost ODIHNA = trezit târziu (orice oră după 7 înseamnă târziu pentru noi… practic a însemnat în jur de 8), masă, plajă, somn în grup, masă, plajă, plimbare, iar masă și nani devreme (oricând înainte de 1-2 noaptea înseamnă devreme… practic a însemnat în jur de 12)… Și cam atât. Fără alte plimbări, vizitări puține, relaxare maximă (cât ne-a permis o vacanță cu prichi).

Pentru toate acestea am ales o destinație foarte aproape de casă, ușor accesibilă atât ca traseu cât și ca timp – Byala, Bulgaria (asta ca să nu recunoaștem că am așteptat un last minute pentru o insula din Grecia și… toate locurile în avioane erau ocupate de mult 😀 ). Fiindcă am așteptat până în ultimul moment, destinația și cazarea le-am ales în noaptea dinaintea plecării (cu bagajele deja făcute la ușă, bineînțeles) 🙂

A doua zi, deloc matinali (am plecat pe la 9 de acasă, am reușit să ieșim pe la 10 din București), ne-am îmbarcat și am pornit la drum. GPS-ul ne arăta că aveam de făcut 4 ore, noi am facut 5 (cu aglomerația de la Giurgiu și cu popasurile cerute de prichi).

Cazarea am rezolvat-o rapid pe Booking la Silver Beach Apart Complex, un complex de apartamente din care unele sunt oferite în regim hotelier (în general nu sunt cu vedere la mare – ar fi fost frumos) iar altele sunt proprietate personală.

Am optat pentru un apartament – foaaaaaarte spațios (cred că avea o suprafață cam cât apartamentul nostru înghesuit de acasă), mobilat modern și simplu, cu parchet în camere. Pentru 7 nopți de cazare am plătit 300 de euro (destul de ok pentru condițiile oferite).

Livingul mare și aerisit are o canapea extensibilă, TV cu ecran plat și diagonală mare (noi nu am avut curiozitatea să îl deschidem) și aer condiționat. Fiecare apartament este dotat cu wireless-ul propriu – semnal maxim, la orice ora (seara ne-am uitat la filme online fără niciun delay). Într-un colț este montată chicineta, dotată cam cu toate cele necesare (au lipsit un burete și un detergent de vase). Majoritatea turiștilor își pregăteau cel puțin micul dejun în cameră.

D L

Dormitorul este la fel ca și livingul – mare și luminos (și din nou aer condiționat). Patul dublu este de fapt format din două saltele alăturate, însă nu s-au depărat să cadă copilul între ele 🙂 Pentru noi a fost foarte lat și confortabil, cu tot cu micul crăcănel peste tot. Dulapul ar fi avut nevoie de încă un rând de rafturi… destul de puțin spațiul disponibil.

Apartamentul are două băi – una minusculă, în care este puțin probabil să încapă o persoană mai rotofeie (oricum noi am folosit-o foarte puțin) și una mai spațioasă, cu duș. În descrierea de pe booking scria că au și uscător de păr în baie – de fapt, nici măcar săpun nu era 🙂 După insistențe de 2 zile să ne aducă mai multă hârtie la baie, am renunțat să le mai cerem ceva… Balconul este foarte spațios, închis destul de bine astfel încât să fie destul de sigur pentru copii.

Curățenia a cam lăsat de dorit. Lenjeria de pat și prosoapele au fost schimbate o singură dată într-o săptămână de stat acolo (nici nu am cerut să se schimbe mai devreme). Tot atunci au dat cu mopul prin camere (mai bine nu dădeau, că au lăsat în urmă valuri de apă și urme pe parchet). Am avut la dispozitie o mătură cu care adunam din când în când nisipul împrăștiat. La 2-3 zile veneau să ridice gunoiul – nu știu cum reușeau, dar veneau numai la prânz, când dormeam 🙂 (cred că ne pândeau)

La parter au un restaurant cu specific grecesc (care nu a reușit decât să ni se facă și mai dor de Grecia…) unde se pot servi mesele – nu recomand să luați micul dejun acolo (este pe bază de comandă și nu este cel mai gustos). Noi am luat de câteva ori prânzul – a fost bun, dar nu extraordinar.

La recepție au fost destul de ok – vorbeau o engleză destul de inteligibilă (dar nu am insitat prea mult când nu pricepeau). La final, când am plătit mesele de la restaurant (unde nu prea vorbeau engleza – ne-am înțeles mai mult prin semne) am observat că nu băteau sumele primite de la ei (erau mai mari, bineînțeles 🙂 ). Noroc că am avut strălucita idee să fotografiem bonurile de la fiecare masă, să avem cu ce compara. Au discutat ei pe acolo și ne-au returnat diferența.

Complexul este dotat cu piscină destul de mare (cu o zonă mai puțin adâncă, potrivită pentru copii), loc de joaca destul de măricel (pentru noi a contat foarte mult acest aspect) și sală de forță (pe care nu am vizitat-o deloc, bineînțeles).

11259629_10206021371386613_4515877323462324255_n (2)Plaja este foarte aproape – se coboară/urcă aprox. 100 de scări. Sau, mai e o variantă – la câţiva paşi este un tobogan de apă până jos 😀 1 leva coborârea – se ajunge rapid și mai e și fun 🙂

Plaja este destul de mare, ca și lungime. Ca și lățime la prima vedere este măricică, însă valurile urcă până sus, lăsând cam o jumătate de fapt la dispoziția turiștilor (ni s-a întâmplat o dată să vină valul peste prosoapele noastre 😀 ). Sunt zone destul de bine delimitate pentru șezlonguri (2 șezlonguri și o umbrelă = 15 leva) și pentru prosoape, suficiente pentru toată lumea. Noi nu am simțit nevoia de șezlonguri – ne-am tăvălit prin nisip 🙂

La capitolul dotări stă destul de bine – câteva beach-baruri, puncte pentru salvamari din loc în loc (pe care i-am văzut prezenți și activi tot timpul), coșuri de gunoi și cabine de schimbat. Dușuri ar mai fi trebuit și le avea cam pe toate 🙂

Plaja are porțiuni cu intrare destul de lină, dar și câteva unde geamandura este mai aproape de mal. Însă pe toată lungimea ei copiii se pot juca liniștiți – valurile urcă muuuult pe mal, fiind foarte safe 🙂 În săptămâna petrecuta acolo am avut parte câteva zile de valuri maaari (peste 1,5 m), spre deliciul soțului, însă tot timpul eu am petrecut (jucat în nisipul umed, fugărit apa, dansat, cules pietre și scoici) cu prichi în apa de la mal.

Atât apa cât și plaja sunt foarte curate, fara alge și scoici mărunte și înțepătoare. Nisipul cu bob gras a foarte plăcut pentru activitățile senzoriale ale puiului (dar nu grozav pentru construirea castelelor de nisip).11221460_10206021369346562_2380146616190777001_n (2)

Ultima dată când am fost la Costinești i-am făcut copilului o groapă unde să aducă apa din mare – dintr-o gropită de 10x10cm am scos 7 mucuri de țigară (!!!), unele ascunse destul de adânc… Aici, nu am văzut un muc de țigară pe toată plaja, la suprafață 🙂

Ne-a plăcut mult că nu a fost deloc aglomerat – erau foarte multe familii cu copii, de la pui de câteva săptămâni la mai măricei.

Cu mesele ne-am descurcat destul de ok (se putea și mai bine, în general). În vacanțe încerc să nu gătesc (mai ales că prichi e autodiversificat și găsim oriunde ceva să îi oferim și lui) 😀 Am mai încercat cu alte ocazii varianta în care am pregătit micul dejun, gustos (bineînțeles), servit pe terasă. Însă acum nu am avut chef de spălat vasele de după masă 😀

Pentru micul dejun am mers în diverse locuri pentru a-l servi. Din păcate oferta este destul de limitată – prea puține restaurante se deschid înainte de ora 10, iar oferta de dimineață nu este foarte variată (sau gustoasă). Așadar, opțiunea de a pregăti micul dejun în cameră cred că este cea mai bună.

Prânzul l-am luat fie la restaurantul hotelului, fie am pregătit în cameră o salată (plus ce luam la pachet din seara anterioară) – destul de light (ne păstram pentru cină). În apropierea complexului este un mini-market de unde puteam cumpăra câte ceva.

În fiecare seară am ieșit la plimbare, fie în stațiunea noastră, fie în cea alăturată (Obzor, la 10 minute de mers cu mașina). Byala este o stațiune micuță (are un singur bulevard turistic, de la șoseaua principală până la plajă), cu câteva restaurante-terasă, deloc aglomerată. Obzor este o stațiune mai mare, cu mai multe artere turistice, cu magazine specifice (multe pline cu chinezării, bineînțeles), un parc generos, o faleză lungă și multe restaurante.

Pentru cină am avut de unde alege – am încercat inclusiv câteva specialități bulgărești. Ne-au plăcut cam toate mesele, porții maaaari și destul de ieftine (am dat de vreo 2 ori 50 de leva, în rest ne-am încadrat pe la 30 de leva, făcându-ne toate poftele).

La câțiva pași (cu mașina) de unde am fost cazați este un sit arheologic și un mic port – merită vizitate ambele locații într-o seară, la o plimbare. Lângă port este un restaurant care arată foarte bine, însă noi nu am stat acolo pentru că nu aveau scaun special pentru prichi (și nu aveam starea să-l fugărim pe acolo). L-am părăsit cu regrete în farfuriile altora…

Cam aceasta a fost vacanța noastră din această vară 🙂 Relaxantă, calmă, fără aglomerație, fără stres… Dacă vă veți afla în căutarea unui loc de petrecut câteva zile cu copiii într-o vară, puteți lua în calcul Byala, Bulgaria. Recomandăm cu încredere locația 🙂


 Sursa foto: booking.com

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.