Uncategorised

Vom fuma pasiv mai puțin

17/03/2016
No Smoking children

Noi ieșim destul de rar în parc sau la locurile de joacă. Seara ajungem acasă destul de târziu iar în weekenduri cam avem alte activități planificate. Însă mai mergem.

Acum câteva săptămâni, când abia se aprobase legea împotriva fumatului în spațiile publice și la locurile de joacă (auzisem despre ea în zbor, fără prea multe detalii), s-a întâmplat să ieșim. Pe o bancă, două doamne mai în vârstă (nu știu dacă erau cu nepoți la joacă sau doar făcuseră popas pe bancă) își aprindeau tacticoase țigările.

Eu, floricică, țop la ele – ”Știți, s-a aprobat legea să nu mai fumați la locul de joacă…” Ele, zâmbindu-mi ușor arogant că m-au prins cu informațiile incomplete – ”Da, dar se aplica de la mijlocul lui martie. Pana atunci, putem fuma aici!”

Bonnn… deci doamnele așteptau limita impusă de lege să nu ne mai afume copiii în parc… De-ar fi reglementat prin lege și bunul simț tare bine ar mai fi. Dar na, ăsta este cât se poate de subiectiv.

Nu știu cum rămăsesem eu cu impresia că legea se aplică începând cu 16 martie. Ei bine, nu fu așa. Din 17 martie intră în vigoare…

De aceea, aseară (16 martie), am zis să mergem la restaurant în formulă completă (în formulă restrânsă oricum nu putem 😛 ), să ne bucurăm de o seară smoke free. Ei bine, când am ajuns la restaurant, am văzut că totul era neschimbat.

Am acceptat să rămânem pentru că aveau o zonă pentru nefumători generoasă, relativ separată de zona fumătorilor. (Bine, nu știu cum se face că în general zonele de nefumători sunt plasate lângă baie / bucătărie / ușa de ieșire / alte cotloane etc.. Poate e doar coincidență.)

A fost destul de ok, ne-am simțiti bine (exceptând partea în care am găsit o bucățică de plastic de la pungă în bolul cu scoici – restaurant de top, da?). Însă când am ajuns acasă și mi-am băgat nasul în părul puțin al puiului am simțit mirosul de țigară…

Noi nu fumăm. Dar nu am nimic cu persoanele care fumează. Nu am semnat nicio petiție pro/contra fumatului. Este strict alegerea personală a fiecăruia.

Însă mă bucură faptul că s-a dat această lege (și cunosc mulți fumători de acord cu ea). În sfârșit vom putea merge și noi mai des în oraș (la orice restaurant – e păcat să nu profităm că avem de unde alege în București) fără reținerea că ne vom întoarce afumați. Vom putea merge la locurile de joacă fără să fie nevoie să plecăm de acolo pentru că un nene cât un munte fumează lângă leagăne și am o reținere în a-l ruga să se mute de acolo sau să stingă țigara.

Acum, sper să se și aplice! 🙂 Sper să nu fie cazul uneia din acele legi care există dar nu se sinchisește lumea să o respecte (sau organele să o sancționeze).

Așadar, aștept cu interes următoarea noastră ieșire!


Sursa foto – home2.btconnect.com

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.