Slăbitul prin chirurgie: ce trebuie să știi

Chirurgia pentru slăbire, cunoscută și sub numele de chirurgie bariatrică, este o opțiune pe care mulți oameni o iau în considerare atunci când se confruntă cu obezitatea severă și nu au reușit să obțină rezultate semnificative cu alte metode. Cu toate acestea, este o intervenție majoră și trebuie să fie luată în serios. În acest articol, vom explora ceea ce trebuie să știi despre slăbitul prin chirurgie, inclusiv tipurile de proceduri, riscurile și beneficiile acestora și cum să te pregătești pentru astfel de intervenții.

Tipuri de Chirurgie Bariatrică

Există mai multe tipuri de chirurgie bariatrică, iar alegerea unei proceduri depinde de nevoile și circumstanțele individuale ale fiecărui pacient. Cele mai comune proceduri includ:

 1. Gastrectomia în manșon (sleeve gastrectomy): Această procedură implică îndepărtarea unei părți mari a stomacului, lăsând un tub subțire în formă de mânecă. Acest lucru reduce capacitatea stomacului și duce la scăderea în greutate prin controlul porțiilor alimentare și modificarea semnalelor de foame și sațietate.
 2. Bypass-ul gastric (gastric bypass): Bypass-ul gastric implică crearea unui mic sac gastric și conectarea directă a acestuia la intestinul subțire. Aceasta reduce cantitatea de alimente pe care o poate consuma o persoană și modifică absorbția nutrienților, determinând scăderea în greutate.
 3. Biliopancreatic Diversion with Duodenal Switch (BPD/DS): Această procedură este mai complexă și implică îndepărtarea unei părți a stomacului, similar cu gastrectomia în manșon, și o reconstrucție a traseului digestiv pentru a modifica absorbția nutrienților. Este indicată pentru cazurile severe de obezitate.

Beneficiile Chirurgiei Bariatrice

Chirurgia bariatrică poate aduce o serie de beneficii pentru persoanele care se confruntă cu obezitatea severă, cum ar fi:

 • Scăderea semnificativă în greutate: Pacienții tind să piardă o cantitate semnificativă de greutate în urma intervenției.
 • Ameliorarea sau reversibilitatea afecțiunilor asociate obezității: Multe afecțiuni, precum diabetul de tip 2 și hipertensiunea arterială, pot fi ameliorate sau chiar inversate după chirurgia bariatrică.
 • Îmbunătățirea calității vieții: Pacienții raportează, adesea, o îmbunătățire semnificativă a calității vieții lor, în ceea ce privește mobilitatea, energia și sănătatea generală.

Riscurile Chirurgiei Bariatrice

Deși există numeroase beneficii ale chirurgiei bariatrice, trebuie să știi și despre riscurile și complicațiile posibile. Acestea includ:

 • Complicații chirurgicale: Orice intervenție chirurgicală are riscul de infecție, sângerare și alte complicații.
 • Complicații nutriționale: După chirurgia bariatrică, pot apărea deficiențe nutriționale din cauza modificărilor la nivelul tractului digestiv. Este important să urmați îndrumările medicului cu privire la suplimentele alimentare.
 • Efecte secundare: Pot apărea efecte secundare precum reflux gastroesofagian, vomă frecventă, diaree sau flatulență.
 • Efectele emoționale: Chirurgia bariatrică poate provoca stres emoțional și schimbări în comportamentul alimentar, care necesită sprijin psihologic.

Pregătirea Pentru Chirurgia Bariatrică

Pregătirea pentru chirurgia bariatrică implică:

 • Consultarea cu specialiști: Consultă un chirurg bariatric, un nutriționist și un psihiatru sau psiholog pentru a evalua candidatura și pentru a obține sprijinul necesar.
 • Educație: Învață despre procedura aleasă, riscurile și beneficiile acesteia.
 • Modificări ale stilului de viață: Adoptă modificări ale stilului de viață, cum ar fi o dietă echilibrată și exerciții fizice regulate, înainte și după intervenție.
 • Sprijin social: Obține sprijinul familiei și prietenilor, precum și participarea la grupuri de suport pentru pacienții bariatrici.

Concluzie

Chirurgia bariatrică poate fi o opțiune eficientă pentru cei care luptă cu obezitatea severă, dar trebuie luată în considerare cu atenție. Consultă un specialist și educă-te în mod corespunzător pentru a lua cea mai bună decizie pentru sănătatea ta. Este important să înțelegi că chirurgia bariatrică este doar o parte din procesul de slăbire și că succesul pe termen lung depinde de angajamentul tău față de un stil de viață sănătos și de respectarea recomandărilor medicului.

You May Also Like

About the Author: Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *